Obavijesti

News

Većina građana podržava 'dugine obitelji', 36 posto se o njima izjašnjava negativno

Većina građana podržava 'dugine obitelji', 36 posto se o njima izjašnjava negativno

Agencija Valicon je u sklopu europskog projekta “CareFor”, kojeg provode udruge Legebitra iz Slovenije i Dugine obitelji iz Hrvatske, provela istraživanje o stavovima građana prema LGBT obiteljima kod nas

VIDEO

Više od polovice ispitanika ima pozitivan stav prema "duginim obiteljima" i podržava uvođenje LGBTIQ tema u nastavne programe i škole, a preko 70 posto ih ne bi imalo problem  s tim da im je kolega ili kolegica na poslu LGBTIQ osoba - pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja agencije Valicon u sklopu europskog projekta “CareFor”, kojeg provode udruge Legebitra iz Slovenije i Dugine obitelji iz Hrvatske. Provedeno na reprezetativnom uzorku od 1.011 ispitanika u dobi 15 do 75 godina, istraživanje je provedeno sa ciljem analize stavova građana prema "duginim obiteljima" - u medijima se taj pojam često koristi za opisivanje lezbijskog ili gej para s djecom. U širem smislu, može opisati obitelj u kojoj je barem jedan roditelj transrodna, interspolna, lezbijka, gay, biseksualna ili queer osoba. 

Većina sudionika (64%) na ljestvici od 1 do 5 izrazila je umjereno/neutralan do izrazito pozitivan stav prema "duginim obiteljima", dok je 36 posto iskazalo negativan stav. Glavni razlozi za pozitivan stav uključuju otvorenost i toleranciju poput: "Ne smetaju mi, nemam predrasuda" i “Svatko ima pravo živjeti svoj život.” S druge strane, negativan stav često se temelji na tradicionalnim shvaćanjima obitelji: “Obitelj je otac, majka i dijete” i “To nije normalno, prirodno.”

Društvena prihvaćenost

Rezultati istraživanja otkrivaju visok stupanj društvene prihvaćenosti "duginih obitelji" u društvu. Čak 60 posto ispitanika izražava umjerenu do izrazitu podršku dostupnosti literature o duginim obiteljima u javnim knjižnicama, dok 55 posto izražava jednaku razinu podrške uključivanju LGBTIQ tema u nastavne planove i programe škola.

Ispitanici su također iznijeli svoje stavove o konkretnim pitanjima vezanim za obiteljski život LGBTIQ osoba, pri čemu je 59 posto izrazilo umjerenu do izrazitu podršku posvojenju djeteta od strane istospolnih parova. Istovjetna podrška pristupu medicinski potpomognutoj oplodnji za žene u istospolnim vezama iznosi 67 posto, dok je umjerena do izrazita podrška istospolnim brakovima premašila 50 posto, kako za ženske, tako i za muške parove.

Novo istraživanje dokazuje: Hrvati nisu iranskog podrijetla, otkrili i genetsku povijest Srba
Novo istraživanje dokazuje: Hrvati nisu iranskog podrijetla, otkrili i genetsku povijest Srba

Među iznenađujućim nalazima istraživanja jest ono prema kojem 29 posto ispitanika sigurno zna da među prijateljima i poznanicima ima barem jednu LGBTIQ osobu, dok njih 32 posto vjeruje da takve osobe čine dio njihova socijalnog kruga. Dodatno, 71 posto ispitanika izjavljuje da ne bi imalo problema s kolegama na poslu koji su LGBTIQ osobe, a preko 70 posto nema problema s tim da kolege na poslu imaju istospolnog partnera ili partnericu.

- Ovi ohrabrujući rezultati svjedoče o promjeni društvene klime i sve većoj inkluzivnosti prema različitostima. Realnost koju istraživanje prikazuje, posebno ona koju žive mladi u Hrvatskoj, ohrabruje nas. Sve raniji izlazak LGBTIQ mladih iz 'ormara' i njihovo dijeljenje osobnih priča na društvenim mrežama zasigurno doprinose pozitivnom pomaku, komentirao je rezultate istraživanja predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović. Veliku ulogu u ovako pozitivnim rezultatima, napominje, imaju i LGBTIQ osobe u Hrvatskoj koje zadnjih deset godina sve otvorenije pričaju o svojim životima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...