Obavijesti

News

Komentari 0

Većina Nijemaca je u anketi izglasala da će manje voziti aute zbog poskupljenja goriva

Većina Nijemaca je u anketi izglasala da će manje voziti aute zbog poskupljenja goriva

Tri četvrtine sudionika navelo je u istraživanju da u određenoj mjeri ovise o automobilu, dijelom i zbog malog broja opcija javnog prijevoza. Anketa je pokazala da 22,9 posto ispitanika već ostavlja automobil kod kuće

Nešto više od trećine njemačkih vozača planira manje koristiti automobil zbog skupljeg goriva, prema u utorak objavljenom istraživanju britanske tvrtke za istraživanje tržišta i analizu podataka YouGov.

Anketa je pokazala da 22,9 posto ispitanika već ostavlja automobil kod kuće, a njih 12 posto namjerava ga manje koristiti u budućnosti, objavio je YouGov.

Glavni je razlog novac, zaključili su u YouGovu, navodeći da je polovina ispitanika rekla da ne želi voziti 'kako bi uštedjeli'. Njih 16 posto kao glavni razlog navodi okoliš, a 14,9 posto želi više vježbati.

Tri četvrtine sudionika navelo je u istraživanju da u određenoj mjeri ovise o automobilu, dijelom i zbog malog broja opcija javnog prijevoza. Otprilike polovina vozača koristi automobil najmanje pet puta tjedno.

Ruska invazija na Ukrajinu podigla je cijene goriva u Njemačkoj na rekordne razine, pa tako benzin trenutno košta u prosjeku 2,09 eura po litri, a dizel 2,16 eura, prema udruženju vozača motornih vozila ADAC-a.

Neki nagađaju da bi manje savjesni vozači mogli troškove smanjivati i metodama s onu stranu zakona.

- Može se pretpostaviti da se gorivo češće krade - rekao je glasnogovornik Savezne udruge za cestovni transport, logistiku i zbrinjavanje (Bgl), dodavši da ne dobivaju obavijesti o svakom pojedinom slučaju jer se krađe rijetko prijavljuju.