News

Komentari 0

Veganske zastave po Zagrebu: 'Spasite životinje i planet'

Veganske zastave po Zagrebu: 'Spasite životinje i planet'

Grad Zagreb bit će 12 dana pod veganskim zastavama povodom Svjetskog dana veganstva, a u tim bojama svijetlit će i Meštrovićev paviljon i fontane ispred NSK-a

Grad Zagreb od danas je pod veganskim zastavama i tako će biti narednih 12 dana. Udruga Prijatelji životinja obilježava Svjetski dan veganstva koji se održava 1. studenog, a zastave i svjetlosne instalacije ostat će sve do 4. studenoga. 

A 22 veganske zastave na službenim jarbolima grada Zagreba, na najpopularnijim i najfrekventnijim mjestima u gradu, trebale bi poslati Zagrepčanima poruku da je veganstvo suosjećajan, održiv i sve popularniji način života namijenjen svima.

- Veganska zastava promiče ideju jednakosti ljudi i životinja i cilj joj je podići svijest o pravima životinja - kažu Prijatelji životinja. 

Zeleno-plavo-bijele zastave vijorit će se 12 dana na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, Trgu žrtava fašizma, Trgu kralja Tomislava i Rooseveltovom trgu. Osim zastava, u veganskim bojama svijetlit će Meštrovićev paviljon i fontane na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

 - Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo v početno je slovo riječi vegan, a manje poznat, ali iznimno značajan simbol obrnuta je piramida koja predstavlja sposobnost da se učini nemoguće - objašnjavaju organizatori. 

Iz udruge vjeruju da veganstvo može spasiti planet od zagađenja i ublažiti klimatske promjene, a ima i povoljan utjecaj na zdravlje. 

 - Prelaskom na biljnu prehranu spašavate na tisuće životinja jer ne potičete njihov daljnji uzgoj i ne sudjelujete u njihovu rutinskom institucionaliziranom izrabljivanju u industrijama mesa, mlijeka i jaja. Biljnom prehranom istodobno se smanjuje zagađenje planeta i zaustavlja rasipanje svjetskih resursa zemlje i vode potrebnih za industrijski uzgoj životinja za koje se žitarice uzgajaju umjesto da se njima izravno hrane ljudi. Izbacivanjem životinjskih proizvoda iz prehrane smanjuje se i rizik od bolesti srčano-krvožilnog sustava (srčanog i moždanog udara, visokoga tlaka, embolije), raka i pretilosti - ističu Prijatelji životinja.

U narednih 12 dana na glavnom gradskom trgu, Zrinjevcu i Tomislavcu volonteri Prijatelja životinja davat će informacije o tome kako postati vegan.

Najčitaniji članci