Obavijesti

News

Komentari 0

Veleposlanik BiH u Srbiji izazvao skandal, izrazio potporu sankcioniranom Vulinu

Veleposlanik BiH u Srbiji izazvao skandal, izrazio potporu sankcioniranom Vulinu

Vranješ je dužnost veleposlanika u Hrvatskoj obavljao kao kadar kojega je izabrao čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik a nakon isteka mandata u Zagrebu postavljen je na poziciju veleposlanika BiH u Srbiji

VIDEO

Donedavni veleposlanik BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izazvao je diplomatski skandal izražavajući potporu šefu srbijanske obavještajne službe BIA Aleksandru Vulinu, koji je pod sankcijama SAD-a, a podržao je i dvije studentice iz Sarajeva koje su na društvenim mrežama veličale ratne zločine.

Vranješ je dužnost veleposlanika u Hrvatskoj obavljao kao kadar kojega je izabrao čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik a nakon isteka mandata u Zagrebu postavljen je na poziciju veleposlanika BiH u Srbiji.

Vranješ je vjerodajnice predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao ranije ovog tjedna, a odmah nakon toga sastao se s Vulinom da bi potom osobno objavio kako je šefu BIA-e, kojega je SAD sankcionirao pod optužbama za šverc oružjem i narkoticima te zbog otvorene potpore Rusiji u ratu protov Ukrajine.

"Potporu BIA Vulinu sam dao i u osobno ime kao veleposlanik BiH u Srbiji. Republika Srpska i srpski narod veoma dobro znaju koliko su te sankcije neopravdane i nepravedne, jer mi desetljećima trpimo razne oblike pritisaka, sankcija, oduzimanja ovlasti, kršenja ljudskih prava od SAD, OHR i drugih zapadnih zemalja", izjavio je Vranješ.

Kaos u Srbiji: Oluja donijela tuču veličine jajeta, gradovi su zatrpani ledom, ulice pune vode
Kaos u Srbiji: Oluja donijela tuču veličine jajeta, gradovi su zatrpani ledom, ulice pune vode

Njegova je tvrdnja kako je SAD kaznio Vulina "Samo zato što je Srbin".

Vranješ je Vulinu zahvalio na tome što je je dvjema studenticama Fakulteta za kriminalistiku Sveučilišta u Sarajevu, koje su na društvenom mrežama veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i zločine počinjenen nad Bošnjacima, osigurao stipendije i smještaj za nastavak studija na Akademiji nacionalne sigurnosti u Beogradu.

Time je, kako je kazao Vranješ, Vulin dokazao da Srbija stoji iza svih Srba ma gdje živjeli.

Srbija nakon peteraca preko Italije do polufinala Svjetskog prvenstva u vaterpolu
Srbija nakon peteraca preko Italije do polufinala Svjetskog prvenstva u vaterpolu

Studenticama iz Istočnog Sarajeva Slađani Todić i Valentini Vujičić zbog spornih objava na društvenim mrežama izrečena je disciplinska mjera trogodišnje suspenzije studiranja na Sveučilištu u Sarajevu, no njima je Vilin odmah ponudio nastavak studiranja u Srbiji.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nije reagiralo na Vranješove istupe no mali su izgledi da će on zbog toga snositi posljedjice jer je diplomatska mreža BiH ustrojena po tri etničke linije. Svaki veleposlanik praktično odgovara onom članu Predsjedništva BiH koji ga je i imenovao pa oni uobičajeno zastupaju potpuno različita stajališta, ovisno o tome kojoj etničkoj skupini pripadaju.

BiH zbog različitih opstrukcija još nije dobila ni zakon o vanjskim poslovima pa su ministru vanjskih poslova uskraćene mogućnosti sankcioniranja veleposlanika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe