Obavijesti

News

Komentari 29

Veleposlanik Srbije protjeran je iz Crne Gore zbog svojih izjava

Veleposlanik Srbije protjeran je  iz Crne Gore zbog svojih izjava

MVP se pozvao na članke 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, temeljem kojih je u subotu veleposlanika Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasilo nepoželjnim

VIDEO

Veleposlanik Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je nepoželjnom osobom i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, objavili su u subotu beogradski i i podgorički mediji pozivajući se na priopćenje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Navodi se da je srbijanski veleposlanik "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", te da je njegovo ponašanje "nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti".

- Jučer je veleposlanik Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najizravniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi portal podgoričkih Vijesti, pozivajući se na priopćenje Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Vučić: 'Srbiji ne pada na pamet nekog napadati, ali spremni smo braniti svoj teritorij...'
Vučić: 'Srbiji ne pada na pamet nekog napadati, ali spremni smo braniti svoj teritorij...'

Vijesti prenose kako se MVP pozvao na članke 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, temeljem kojih je u subotu veleposlanika Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasilo nepoželjnim i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Crnogorski MVP to priopćenje još nije službeno objavio na svojoj internetskoj stranici, dok državna televizija (RTCG) citira priopćenje navodeći da je ponašanje srbijanskog veleposlanika "nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti".

Navodi se kako je "nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutarnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost takvog ponašanja", ponovno "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

Srbiju i Kosovo dijelit će jezero nazvano po Donaladu Trumpu?
Srbiju i Kosovo dijelit će jezero nazvano po  Donaladu Trumpu?

Time je, kako RTCG citira priopćenje MVP-a, "ponizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. studenog 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njezin teritorij pripojen Kraljevini Srbiji i nasilno detroniziran kralj Nikola Petrović Njegoš".

- Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, a nota će biti uručena i veleposlaniku Božoviću - prenosi RTCG.

U Beogradu za sada nema službenih reagiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava