News

Komentari 0

Velik broj prijatelja oprostio se od Ene Šarac: 'Njena ljubav je pobijedila jer je okupila mnoge'

Velik broj prijatelja oprostio se od Ene Šarac: 'Njena ljubav je pobijedila jer je okupila mnoge'

Ena, ti si naš pobjednik jer si ostavila iza sebe ono što se ne da razoriti, da nema odustajanja, da jedna lijepa riječ puno više vrijedi od suza, rekao je svećenik na pogrebu Ene Šarac u Osijeku

Na gradskom groblju Retfala u Osijeku pokopana je danas Ena Šarac (26). Preminula je protekle subote u bolnici Sestara Milosrdnica nakon dugotrajne i komplicirane operacije glave. Bila joj je to njena šesta operacija glave nakon što je kao mala djevojčica saznala da boluje od tumora na mozgu sa kojime se potom cijeli život borila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako su epidemiološke mjere nalagale da pokopu smije prisustvovati samo 25 ljudi, od Ene se došao oprostiti velik broj Osječana koji su, na pristojnoj udaljenosti, ipak došli na groblje. Uz njen lijes stajali su neutješni mama Biserka i tata Đuro te njena šira obitelj i najbliži prijatelji.

- Ta mala djevojčica vrlo je rano postala uzor svima onima koji se u ovome svijetu bore za život; za ono što je najvrjednije, za dostojanstvo, za dobro u ljudima. Morala se susresti s teškom bolešću, s nepravdom, i pokazala je da, što god nas zatekne u životu, moramo ući u borbu. Nije odustala ni onda kada je bilo teško. Još više pokazala je da se sve može uz osmijeh i otvoreno srce. Pokazala je svima da i patnja ima svoje dostojanstvo ako se misli na druge. Njena ljubav je pobijedila jer je okupila tolike ljude, što možda ne bi nikada da nije morala podnijeti ovaj teški križ. Ena, ti si naš pobjednik jer si ostavila iza sebe ono što se ne da razoriti, da nema odustajanja, da jedna lijepa riječ puno više vrijedi od suza, da ljubav ima takvu snagu da može pokriti sve naše boli i nevolje. Evanđelje veli 'pšenično zrno mora biti položeno u zemlju kako bi donijelo mnogo roda - izjavio je na Eninom pokopu svećenik izrazivši veliko hvala u ime Ene svima koji su joj u životu pomagali.

Kako je Ena bila aktivna na društvenim mrežama gdje je imala tisuće prijatelja, na njenom Facebook profilu ostavljene su stotine oproštaja, posljednjih pozdrava i dirljivih riječi za ovu iznimnu, uvijek vedru i nadasve hrabru djevojku koja se u svojoj borbi za život nikada nije predavala. Hrvatska joj je davala neizmjernu podršku još otkako su je javno upoznali, 2013. godine, kada je obznanila da je naručena na operaciju tumora u Njemačku no, njena obitelj nema dovoljno novca da joj operaciju plati pa je ponudila svoj laptop na prodaju, svoju jedinu vezu sa vanjskim svijetom. Tim je osvojila srca nacije i u kratkom roku sakupila potrebni novac, a dio dobivenog prebacila na račun još jednoj maloj lavici koja se borila za život, Nori Šitum.

Ena je time pokazala koliko veliko srce ima, a kasnije je nastavila širiti dobrotu i poticati val dobrih djela odričući se svega što je dobivala i voljela. Njena pozitiva bila je zarazna i svaka njena objava na Facebooku bila je komična, ohrabrujuća, ponekad s dozom ironije prema liječnicima i zdravstvu koje je tijekom godina tako dobro upoznala. Upozoravala je na nužnost skrbi o teško bolesnoj djeci posebno u smislu nastavka edukacije i školovanja jer teško bolesna djeca puno vremena provode po bolnicama, liječenjima, u kućnoj njezi, i ostaju uskraćena za školovanje. Sve to doživjela je i sama pa je govorila i iz vlastitog iskustva.

Ena je iza sebe ostavila mnoštvo dobrih djela, poruka koje pozivaju na pomoć djeci koja boluju od teških bolesti, bila je Ponos Hrvatske, istinska čista duša koja je, unatoč svojoj patnji i bolima, uvijek nalazila osmijehe i lijepe riječi za druge. Iza nje ostale su i stotine ispisanih stranica dnevnika koje je vodila godinama i zamišljala kako će jednoga dana kada bude izliječena to biti njena knjiga.

Ena je pokopana u novoj grobnici koja će biti obiteljska, a od nje se došao oprostiti i njen veliki prijatelj Milijan Brkić iz Zagreba koji joj je tijekom godina puno pomagao.

Najčitaniji članci