News

Komentari 4

Velika Britanija ukinula sve korona mjere: Maske postale stvar izbora, nestašica testova

Velika Britanija ukinula sve korona mjere: Maske postale stvar izbora, nestašica testova

Britancima je savjetovano da test naprave dva puta tjedno. No svi testovi u Velikoj Britaniji bili su rasprodani na službenoj stanici britanske vlade na dan kada su se sve mjere ukinule.

Iako je Velika Britanija u ponedjeljak ukinula gotovo sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa, mnogi se Britanci i dalje pridržavaju zaštitnih mjera, piše Mirror. Zaštitne maske postale su stvar osobnog izbora.

Nošenje maske više nije obavezno, ali je preporučljivo u javnom prijevozu i u dućanima, a više se ne poziva ni na rad od kuće. Mnogi Britanci počeli su raditi iz svojih ureda i radnih mjesta.

Maske i dalje zahtjevaju tek neke tvrtke poput Ubera i tramvaja MetroLink u Manchesteru, zračnih luka i linija. No, zakon ih više ne štiti. 

Dvije trećine ispitanih odraslih u anketi Ureda za nacionalnu statistiku izjasnilo se da i dalje planiraju nositi maske u trgovinama i u javnom prijevozu unatoč ukidanju restrikcija.

Ukidanje restrikcija znači da se dvorane i stadioni mogu otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke ponovno mogu raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati.

Zabilježen porast broja slučajeva zaraza koronavirusa zabrinjava znanstvenu zajednicu i dio političara. Strahuju od još jednog vala zaraze s obzirom da se broj slučajeva i dalje penje.

Preispitivaju ukidanje restrikcija

Mnogi gradonačelnici, uključujući grada Liverpoola, West Yorkshirea i Sheffielda, podržali su londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana koji preispitiva ukidanje obveze nošenja zaštitnih maski. 

- Podsjetnik da se danas 'dan slobode' nije za sve. Molimo vas da i dalje budete pažljivi zbog drugih i činite naš grad sigurnijim - napisao je na Twitteru.

- Još uvijek smo u pandemiji i moramo razmišljati u smislu kolektivne sigurnosti, a ne individualne slobode ili osobne odgovornosti - rekao je gradonačelnik Manchestera Andy Burnham.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez.

- Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja - zamolio je konzervativni čelnik u videu na Twitteru u nedjelju i naglasio veliku zaraznost delta varijante koronavirusa, odgovorne za veliki skok broja slučajeva posljednjih tjedana.  

Nestašica testova na koronu

Brzi testovi na koronu u samo 30 minuta mogu otkriti je li zaraza koronavirusa prisutna. Britancima je savjetovano da test naprave dva puta tjedno. 

No svi testovi u Velikoj Britaniji bili su rasprodani na službenoj stanici britanske vlade na dan kada su se sve mjere ukinule, piše The Sun.

Iz Ministarstva zdravstva objasnili su da će testovi biti dostupni i dalje te da je došlo do tehničke pogreške.

Najčitaniji članci