News

Komentari 390

Velika Britanija više nije u EU: Zbogom, i da Bog čuva kraljicu

Velika Britanija više nije u EU: Zbogom, i da Bog čuva kraljicu

Nakon izlaska neće biti nikakvih velikih ni dramatičnih promjena, pa tako ni za tamošnje Hrvate, no britansko gospodarstvo moglo bi do kraja desetljeća pretrpjeti milijarde funti gubitaka

Ujedinjeno Kraljevstvo je izišlo iz Europske unije, a to znači promjenu i svitanje nove ere, kazao je premijer Boris Johnson, koji želi ujediniti zemlju nakon tri i pol godine podjela zbog Brexita.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovo nije kraj nego početak. Ovo je trenutak u kojem zora sviće i podiže se zastor prije novog čina. Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene - rekao je konzervativni čelnik u obraćanju naciji u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu, sat vremena prije povijesnog istupanja Ujedinjenoga Kraljevstva koje je prva zemlja koja je napustila Europsku uniju.

Nakon nekoliko godina drame zbog Brexita, velik broj Britanaca okupio se u petak navečer na Trgu parlamenta kako bi obilježili povijesni dan u kojem su postali prva zemlja koja je napustila Europsku uniju. Za brojne zagovornike Brexita ovo je sretan dan, a to su i pokazali velikim okupljanjem. 

- Nemam ništa protiv EU-a po sebi - rekao je Richard English agenciji dpa. "Jednostavno vjerujem da je EU korumpiran i nedemokratski. Ne možete glasati za predsjednike i slično, a zakoni se donose jednostrano naspram suverenih nacija".

- Tako da ćemo se maknuti od toga i donositi naša vlastita pravila, sklapati naše vlastite sporazume o slobodnoj trgovini", rekao je muškarac koji je bio među 52 posto onih koji su bili za izlazak iz Unije. "U biti, moći ćemo napredovati. Nismo to mogli 47 godina, tako da ćemo, nadajmo se, rasti kao nacija".

POGLEDAJTE VIDEO:

Neizvjesna budućnost

Premijer je u Sunderlandu proslavio Brexit na ministarskoj sjednici kojom je predsjedao.

U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi. Budućnost te tvornice bila je neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita, koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom. Johnson želi ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016., na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit.

- Naš posao u vladi, moj posao, je ujediniti zemlju i povesti je naprijed - rekao je Johnson.

Neizvjesnost o budućnosti trgovinskih odnosa Velike Britanije s Europskom unijom mogla bi koštati britansko gospodarstvo do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja desetljeća 15 milijardi funti, procjenjuje u izvješću međunarodna organizacija Rand Europe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Šteta za britansko gospodarstvo ubrzano će rasti, a do 2025. rast BDP-a mogao bi se smanjiti za 11 milijardi funti te za 15 milijardi funti do 2029. godine, ako se ne postigne novi dogovor. Hvati koji žive u Britaniji mogu biti mirni jer im se ništa značajno, zasad, neće promijeniti nakon Brexita.

Ujedinjena Kraljevina se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Europska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

'Ostavite svjetlo za Škotsku'

Dok se u Londonu okupljaju brojni zagovornici Brexita, u petak su se u Edinburghu okupili brojni škotski protivnici izlaska iz EU noseći zastave Škotske i Europske unije. Na skupu su govorili političari SNP-a, a njihova europska zastupnica ovog je tjedna Bruxellesu poručila da 'ostave upaljeno svjetlo' za Škotsku.

Najčitaniji članci