News

Komentari 48

Velika Gospa u koroni: U Sinju nema procesije, ali ima 27 misa, ne smiju se dirati kip niti slika

Velika Gospa u koroni: U Sinju nema procesije, ali ima 27 misa, ne smiju se dirati kip niti slika

Na svetištima su postavljene cisterne pitke vode i dezinfekcijska sredstva. Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske. Tamo se, kao i na brojnim drugim mjestima, preporučuje nošenje maski

Najveći broj vjernika se na blagdan Velike Gospe očekuje u Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu i na Trsatu. Broj hodočasnika nije ograničen, ali se slavlje, kao i prošle godine, odvija pod epidemiološkim mjerama.

Na svetištima su postavljene cisterne pitke vode i dezinfekcijska sredstva. Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske. Tamo se, kao i na brojnim drugim mjestima, preporučuje nošenje maski.

Čak 27 misa

U Sinju neće biti procesije niti tradicionalnog dodirivanja Gospine slike ili kipa. 

- To je strogo zabranjeno - rekao je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske i dodao  kako će svim vjernicima u subotu i nedjelju biti omogućeno da unatoč tome što nema procesije, ipak uspiju zahvaliti Gospi na čak 27 misa.

U Aljmašu će mise održavati cijeli dan.

- Pazimo na sebe i pazimo na druge, znači svaki onaj hodočasnik koji dolazi treba imati masku, treba, znači mi ćemo imati ovdje redare koji će na ulasku gdje su sanitarni čvorovi, dezinficirati sanitarne čvorove, dezinficirati ruke. Gdje je pitka voda bit će osigurane dvije cisterne - rekao je koordinator organizacije hodočašća Darko Barjaktarević. 

Bozanić u Mariji Bistrici

Posebno svečano bit će u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

Tamo će se obilježiti uz Veliku Gospu i 50. godišnjica proglašenja bistričkog Svetišta nacionalnim. 

Središnju misu u 11 sati u nedjelju tamo će voditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. I bistrički župnici pozivaju građane da se pridržavaju mjera.

- Želim naglasiti da će sve svete mise na Veliku Gospu biti u Crkvi na otvorenom, kako bi se poštivale epidemiološke mjere, pa će Bazilika biti slobodna za obilazak vjernika, koje pozivamo da poštuju mjere. Stoga pozivamo da se veći broj ljudi okuplja u Crkvi na otvorenom - rekao je župnik Domagoj Matošević.