Obavijesti

News

Komentari 3

Velike štete od poplava: Pod vodom 90.000 sadnica jagoda

Velike štete od poplava: Pod vodom 90.000  sadnica jagoda

Da se kojim slučajem poplava dogodila u proljetnom dijelu godine, šteta bi bila veća od 50 milijuna kuna, rekao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Župan Blaženko Boban u četvrtak je najavio kako će splitsko-dalmatinska županija pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenom području kod Vrgorca, a gradonačelnik  izvjestio da je stradalo 90 000 sadnica jagoda.

- Sutra ćemo dostaviti plinske boce s grijalicama i drugo što je potrebno u Kokorićima - rekao je Boban koji je danas posjetio poplavljeno područje zajedno s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom.

Boban je izvijestio kako je Splitsko-dalmatinska županija preuzela obvezu platiti trošak električne energije mještanima Kokorića u prosincu ove i siječnju iduće godine.

Vrgorac: Pogled na poplavljene Kokoriće

- Rebalansom proračuna već smo osigurali novčana sredstva za obnovu sustava navodnjavanja u Vrgorskom polju - kazao je Boban.

Također je rekao kako će županija jednoj obitelji koja je teško stradala u poplavi u Kokorićima sanirati kuću budući da je ta obitelj u sustavu socijalne  skrbi.

Nastavlja se borba s poplavama u Kokorićima

Što se tiče proglašenja prirodne nepogode na vrgoračkom području, Boban je rekao da je ta odluka već pripremljena i on ju je spreman potpisati, ali će se sačekati još neko vrijeme kako bi ljudi iz Kokorića imali više dana na raspolaganju za prijavu štete koja još nije procijenjena.

- S obzirom na zakonski okvir po kojem od proglašenja prirodne nepogode građani imaju 15 dana za prijavljivanje štete, čekat ćemo još neko vrijeme da u suglasnosti sa vrgoračkim Stožerom Civilne zaštite odredimo koji je trenutak najpovoljniji za proglašenje prirodne nepogode - kazao je Boban.

Nastavlja se borba s poplavom u Kokorićima

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvijestio je da je bilo potopljeno  90.000 sadnica jagoda, ali je sretna okolnost što se poplava dogodila u poljoprivredno najintenzivnijem dijelu godine.

- Da se kojim slučajem poplava dogodila u proljetnom dijelu godine, šteta bi bila veća od 50 milijuna kuna - kazao je Pranić.

On je kazao kako se na vrgoračkom i susjednom pločanskom području 4.000 stanovnika bavi poljoprivredom te je nužno izgraditi trajni sustav koji bi sprječavao poplave na tom području.

- Nama je iznimno važno što smo od Hrvatskih voda dobili jamstvo da će se izgraditi projekt koji će ubuduće sprječavati poplave na vrgoračkim poljima - kazao je Pranić.

Potvrdio je kako će skupina pripadnika Hrvatske vojske sutra doći u Kokoriće te čistiti javne površine, uklanjati vreće s pijeskom i pomagati obiteljima pri uklanjanju oštećenog namještaj iz kuća.

Zahvalio je Vladi RH i Splitsko-dalmatinskoj županiji na pomoći koju pružaju poplavljenim Kokorićima.