Obavijesti

News

Komentari 0

Veliki dio oporbe odustao od rasprave o proračunu, a nema ih ni na - oporbenom prijedlogu

Veliki dio oporbe odustao od rasprave o proračunu, a nema ih ni na - oporbenom prijedlogu

Gotovo tri sata ranije od predviđenog zaključena je rasprava o izvršenju lanjskog proračuna jer prijavljenih nije bilo. Bilo je za pretpostaviti da je oporba odustala da druga, oporbena, točka dođe čim prije na red, ali...

VIDEO

Marijan Pavliček, nema ga. Karolina Vidović Krišto, nema je. Urša Raukar Gamulin, nema je. Ante Prkačin, nema ga. Miro Bulj, nema ga. Bojan Glavašević, nema ga. Mišel Jakšić, nema ga. Dalija Orešković, nema je. Željko Pavić, nema ga. Gube pravo na raspravu, nabrajao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner one koji su se javili za raspravu o izvršenju Državnog proračuna za 2022. godinu, a kojih u klupama nije bilo. 

Obzirom da u sabornici u trenutku prelaska s rasprave u ime klubova na onu pojedinačno nije bilo, ne samo onih koji su se za nju prijavili, nego gotovo nikoga iz oporbe, rasprava je završila. I to čak gotovo tri sata prije nego li je bilo predviđeno da će trajati. Iako je bilo za pretpostaviti da je oporba namjerno odustala od rasprave kako bi što prije krenuli na raspravu o prijedlogu Možemo i SDP-a da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti zbog curenja osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja, ni na toj točki se klupe nisu popunile. Oporbeni prijedlog, a dio sabornice u kojoj sjedi ta ista oporba - poluprazan. Tek nekolicina njih u klupama.

A oni koji su bili na radnom mjestu ujutro na početku rasprave o lanjskom proračunu kritizirali su Vladu zbog neobuzdavanja inflacije i što nisu zaštitili građane od divljanja cijena.

- Ministar Primorac jučer je izjavio kako ga plaši rast cijena i da to može ugroziti turističku sezonu, ali i gospodarski rast. I potpuno je u pravu. Nekome je taj rast maćeha, a nekome majka - građanima majka, državnom proračunu majka. To pokazuje i ovo izvješće koje govori o porastu poreznih prihoda za 17 posto, a zapravo imamo isti obim usluga i roba - istaknuo je Damir Bajs u ime Kluba Fokusa i Reformista.

Pa je poručio da taj rast cijena ne smije plašiti ministra i Vladu samo zbog turista nego zbog svih nas koji ovdje živimo.

Marko Primorac: 'Porast cijena me brine, to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu'
Marko Primorac: 'Porast cijena me brine, to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu'

Hrvatska već godinama živi iznad svojih mogućnosti, upozorio je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

- Živi se na dug, troše se tuđi euri i tako srljamo u dužničko ropstvo. Ne samo država nego, nažalost, i građani - istaknuo je dodavši kako će sve to kad tad doći na naplatu.

HNB prognozira godišnju inflaciju od oko sedam posto
HNB prognozira godišnju inflaciju od oko sedam posto

- Bez obzira na pozitivne trendove, to ne znači da ih građani osjećaju. Inflacija je najviše pogodovala državnom proračunu i INA-i, a najmanje radnicima i umirovljenicima - kazao je SDP-ov Boris Lalovac, a njegov se stranački kolega Branko Grčić založio za izvanredni dodatak umirovljenicima kako bi im se kompenzirao realni pad vrijednosti mirovina.

- Ispada kao da molite Boga za što veću inflaciju kako biste imali više u državnoj blagajni - poručio je Vladi Mostov Miro Bulj i naveo primjere divljanja cijena s kojima se građani bore. 

- Jaje je 4-5 puta skuplje, kugla sladoleda u priobalju je pet eura, a bila je pet kuna - naglasio je. 

Zastupnica Kluba za pravednu Hrvatsku Ružica Vukovac upozorila je na posljedice inflacije s kojim se suočavaju poljoprivrednici. 

- Otkupna cijena tone pšenice je 150 eura, zamislite to ovako - 33 vreće teške po 30 kile i za svaku dobiju  4,5 eura, za koje u pekarnici mogu kupiti šest puterštangica, a u slastičarnici čak dvije kuglice sladoleda - navela je.

Hrvatska, dodala je, ima najskuplju hranu u EU, a izvješće o izvršenju proračuna, naglasila je još, govori da država nije učinila dovoljno za jačanje proizvodnje domaće hrane.

Vlada odbila SDP i Možemo da se osnuje Istražno povjerenstvo zbog curenja podataka dužnika
Vlada odbila SDP i Možemo da se osnuje Istražno povjerenstvo zbog curenja podataka dužnika

- Unatoč Vladinim pohvalama, Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija zemlja EU-a - naglasila je zastupnica Centra Marijana Puljak. 

Na oporbene kritike odgovorila je HDZ-ova Grozdana Perić.

- Usprkos svim krizama i izazovima kojima smo bili izloženi, Vlada je vodila odgovornu fiskalnu politiku, a to pokazuju i rezultati u ovom izvješću. To nije narušilo kvalitetu upravljanja javnim financijama. Vlada je vodila računa o gospodarstvu i brojnim ulaganjima i potporama i gospodarstvu i građanima, povećavala mirovine, plaće... - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.