Obavijesti

News

Komentari 12

Veliki požar kod mjesta Plano: Gase ga kanaderi i helikopter

Veliki požar kod mjesta Plano: Gase ga kanaderi i helikopter
8

Zbog jakog dima prijetilo je i zatvaranje splitske zračne luke. Gašenje požara otežava jak vjetar. Gori na teško pristupačnom terenu, a u blizini nema kuća

VIDEO

U kaštelanskom zaleđu iznad mjesta Plano u subotu poslijepodne buknuo je požar. Gorjelo je oko 25 hektara niskog raslinja. Na tom mjestu gorjelo je više puta, pa nema drveća ni visokih borova. Požar je buknuo na teško pristupačnom terenu, a u blizini nema kuća.

 - Požar su gasila tri kanadera, air traktor i helikopter, a na terenu je bilo i 30 vozila te 80 vatrogasaca. Gašenje požara otežavao je jak vjetar - rekao je vatrogasni zapovjednik.

Zbog jakog dima prijetilo je i zatvaranje splitske zračne luke. 

Zračne snage u subotu gasile na četiri lokacije

MORH je izvijestio da su zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u subotu gasile na četiri lokacije. 

- Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a su tijekom subote, 18. srpnja 2015., bile angažirane u gašenju četiri požara, na kojima je angažirano osam protupožarnih aviona i helikoptera.  

Na prvo požarište u Planom kod Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, danas, u subotu 18. srpnja oko 17,30 sati upućena su dva Canadaira CL-415, jedan Airtractor AT-802 A Fire Boss te jedan helikopter Mi-8 MTV. 

U isto vrijeme aktiviralo se i požarište i u Prugovu kod Klisa, na koje su u početku upućena dva Canadaira CL-415.

Na požarima Plano i Prugovo tijekom gašenja izmjenjivale su se i dopunjavale zračne snage sukladno razvoju situacije na požarištima, tako su u jednom trenutku u Planom požar gasila četiri Canadaira CL-415, a sve u cilju efikasnijeg gašenja i što bržeg stavljanja požara pod nadzor.  

Na treći požar u dolini rijeke Mirne u Istarskoj županiji oko 18,30 sati krenula sa dva Airtractora AT-802 A/F, dok su na četvrto požarište Smokvica na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oko 19,00 sati upućena dva Canadaira CL-415.  

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Sebastijan Trepšić, koji je sudjelovao u gašenju požara u Planom i Prugovu, rekao je kako je bilo važno što su se zračne snage uključile vrlo brzo odmah nakon izbijanja požara te su bila presudna djelovanja Canadaira i Airtractor,a dok je posada helikoptera djelovala po rubnim područjima.  

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne bile su do sada angažirane na 26 požarišta (9 u Zadarskoj, 7 u Splitsko-dalmatinskoj, po 3 u Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj i jedan u Ličko-senjskoj županij - prioćio je MORH. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...