Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgorjelo 10.000 l nafte: Požar u tvornici za preradu plastike

Osijek: U tvornici Drava International je u srijedu oko 21 sat buknuo požar. Radnici su na vrijeme evakuirani. Nitko nije ozlijeđen. Požar su vatrogasci lokalizirali

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
168 komentara

U osječkoj tvornici Drava International je u srijedu oko 21 sat buknuo požar . Srećom, u požaru nitko nije ozlijeđen. Tvrtka se bavi proizvodnjom i preradom plastike. Na terenu su sve raspoložive snage JPVP Osijek i dragovoljnih vatrogasnih društava iz okolice.

U tvornici su, budući da se radi u tri smjene, u trenutku izbijanja požara bili radnici koji su na vrijeme evakuirani.

Prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika osječkih vatrogasaca , požar je buknuo u dijelu postrojenja u kojem su spremnici za gorivo. Izgorjelo je deset tisuća litara goriva.

Vatrogasci su spriječili širenje vatre na obližnje postrojenje u kojem se nalazi skupa oprema za preradu plastike.

Vatrogasci su vodili brigu i da se požar ne proširi na obližnju trafostanicu te na skladište i punionicu plina koji se nalaze u blizini.

Najveća hrvatska tvrtka za reciklažu plastičnog otpada

Inače Drava International je najveća hrvatska tvrtka za reciklažu plastičnog otpada. Tvrtka je u vlasništvu Zvonka Bedea i Zorana Gopca.

Prije nekoliko mjeseci je nedaleko Drave International u Poslovnoj zoni Antunovac u Croduxovom terminalu i distributivnom centru plina također došlo do velikog požara. Prije dvije godine Zvonko Bede je bio najavio da će plastični otpad, koji se ne može reciklirati i čije zbrinjavanje je skupo, služiti kao sirovina za proizvodnju sintetičkog dizela. Dnevno je takvog otpada u Drava Internationalu oko 20 tona, što je dovoljno za dobivanje između 16 i 18 tisuća litara sintetičkog dizela kojeg je Bede kanio koristiti za proizvodnju električne energije. Stroj za pretvaranje plastike u naftu Bede je platio 2,2 milijuna eura.

Inače, u Drava Internationalu, velikoj tvrtki za preradu PET ambalaže, završavaju sve one plastične boce što se za 50 lipa po komadu otkupljuju po velikim trgovačkim centrima. U Hrvatskoj se godišnje skupi oko 15 tisuća tona, ali u Drava Internationalu se preradi 25 tisuća tona. Razlika se uvozi iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, a manje količine čak i iz Njemačke.

U Drava Internationalu je zaposleno više od 400 ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Message