Obavijesti

News

Komentari 1

Veliki svjetski uspjeh filma o herojstvu hrvatskih branitelja

Veliki svjetski uspjeh filma o herojstvu hrvatskih branitelja
1

Dokumentarni film Pouke o čovječnosti, redatelja Branka Ištvančića, uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu

Nakon nedavne premijere na Pulskom filmskom festivalu, dokumentarni film Pouke o čovječnosti, redatelja Branka Ištvančića, , uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu koji će se od 20. studenog do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu u Nizozemskoj, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu. 

- Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti - kazao je producent Antun Ivanković.

Pod kišom granata spašavali su duševne bolesnike u Pakracu...
Pod kišom granata spašavali su duševne bolesnike u Pakracu...

IDFA-in Docs for Sale je filmski sajam namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred 300-njak stranih televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora koji će se sastati na IDFA festivalu u Amsterdamu i pregledati izbor iz najnovije i najbolje produkcije dokumentarističkih ostvarenja dostupnih na međunarodnom tržištu.

Divljački napadi Banjalučkog korpusa na bolnicu

Kada je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu i nešto se moralo napraviti. 

- Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje tog dana to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima - istaknuo je producent Ivanković.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. 
Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris