Obavijesti

News

Komentari 62

Veliki vodič: Koliko će vam rasti plaće od Nove godine i hoće li ovog ljeta poskupjeti gorivo?

Veliki vodič: Koliko će vam rasti plaće od Nove godine i hoće li ovog ljeta poskupjeti gorivo?

Vlada planira od 2024. ukinuti prirez koji ionako ne plaćaju oni s niskim primanjima i s djecom, ali cijene goriva izgleda rastu od ljeta jer se planira ukinuti sadašnja ograničenja kako se što više novca uzelo turistima...

VIDEO

Potpuno u sjeni Vladinih najava o smanjenju opterećenja plaća porezima i doprinosima od sljedeće godine, ostao je planirani potez koji bi građanima trebao donijeti više cijene goriva. 24sata su još prije gotovo dva mjeseca najavila da je plan preko ljeta ukinuti ograničenje trošarina i marži, a da je to na stolu, sad nam je opet potvrđeno. To znači da bi već uskoro mogli ozbiljno poskupjeti i benzin i dizel. Iako odluka još nije donesena, iz Vlade se vode idejom da tijekom sezone ne treba subvencionirati gorivo i turistima te da bi trebalo pomoći i malim crpkama koje se žale da ne mogu poslovati uz ograničenja. Ograničenja bi se ponovno uvela samo ako cijene goriva opet budu divljale.

Dakle, pojednostavljeno, ispada da će građani plaćati skuplje gorivo već sljedeći mjesec, a više plaće će reformom biti omogućene tek nakon Nove godine. Iz Vlade u sklopu te reforme planiraju i ukidanje prireza koji najviše puni proračun gradova, a iz računice koju donosimo je jasno da će većina obitelji imati više troška na gorivu, nego što će dobiti ukidanjem prireza. Ali treba vidjeti što je Vlada još spremila u paketu koji zasad skriva i za koji se zna da će uključivati rezanje mirovinskih doprinosa za one s najnižim plaćama, ukidanje prireza, blago povećanje osobnog odbitka za djecu i možda izmjenu poreznih stopa od 20 i 30 posto na plaće.

Novo obećanje Plenkovića: Od 1. siječnja svima dižemo plaće
Novo obećanje Plenkovića: Od 1. siječnja svima dižemo plaće

Bez vladinih ograničenja, litra benzina bi danas stajala 1,63 eura umjesto 1,4 eura, koliko je sad. Dizel bi bio na 1,53 eura umjesto na 1,31 euro koliko je sad. Na spremniku od 50 litara goriva to znači da bismo ga plaćali 11,5 eura više nego sad, dok bi spremnik dizela stajao 11 eura više.

Potvrđeno nam je i da se ide u pravcu ukidanja prireza. Prirez je, najjednostavnije rečeno, porez na porez. Vlada je odredila stope poreza na dohodak koje su trenutačno 20 posto te 30 posto za one s plaćom višom od 30.000 kuna neto. Prirez određuju gradovi i općine - ako žele. Najviši je u Zagrebu i iznosi 18 posto.

U Zagrebu su najviše plaće i najviše je onih s najvećim plaćama u državi. Lani su svi gradovi i općine prikupili 1,6 milijardi tadašnjih kuna prireza, a od toga Zagreb 950 milijuna kuna. Split je sljedeći s oko 90 milijuna, a slijede Rijeka sa 60 i Osijek s oko 50 milijuna kuna od prireza. Dakle, u četiri najveća grada prikupilo se 1,15 milijardi, a u svim ostalim gradovima i općinama tek 450 milijuna kuna od prireza. S tim da je u tim iznosima prirez koji prikupe općine jako mali.

Plenković kaže: Plaće će rasti od iduće godine! Stručnjak otkriva kako će to utjecati na inflaciju
Plenković kaže: Plaće će rasti od iduće godine! Stručnjak otkriva kako će to utjecati na inflaciju

Kad bi se ukinuo prirez, samac u Zagrebu s prosječnom plaćom u metropoli od 1200 eura bi uštedio 31,5 eura mjesečno. S istom plaćom roditelju jednog djeteta bi ona porasla 20,5 eura, a ako ima dvoje djece tek 4,95 eura. Oni s troje djece i prosječnom ili nižom plaćom uopće ne plaćaju prirez. Tek s plaćom od 1600 eura neto, roditelj troje djece plaća 1,9 eura mjesečno prireza u Zagrebu.

Za Split gdje je prirez 15 posto i Rijeku gdje je 13 posto uzeli smo prosječnu plaću od 1000 eura. U Osijeku je prirez 13 posto, a uzeli smo, izračuna radi, prosjek plaće od 800 eura. Računica koju možete pronaći uz tekst i za te gradove pokazuje da zbog odbitaka većina roditelja plaća zanemarivi prirez ili ga uopće ne plaća. A samci s niskim plaćama ga također ili ne plaćaju ili ga plaćaju u malim iznosima.

Inflacija pada, a poskupjelo je 60 posto proizvoda. Ekonomist otkriva zašto cijene i dalje rastu
Inflacija pada, a poskupjelo je 60 posto proizvoda. Ekonomist otkriva zašto cijene i dalje rastu

Iz Udruge gradova ostali su zatečeni što se informacija o ukidanju prireza pojavila bez da je raspravljeno s njima. Željko Turk, koji vodi Udrugu, kaže nam da je zatrpan pozivima gradonačelnika i da zasad samo načelno može reći da pozdravljaju rasterećenje plaća, ali da treba voditi i računa o posljedicama.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) kaže da nema nikakve obavijesti, ali da ukidanjem prireza ne bi mogli pokriti deficit od Milana Bandića.

- Iznos gradskih subvencija za ZET je gotovo jednak subvencijama. Bez prireza bi i cijena karata za javni prijevoz bila četiri-pet puta veća, a sigurno i cijena vrtića - kaže Tomašević.

Spremnik goriva 11 eura skuplji

Po sadašnjim cijenama, a bez ograničavanja marži i trošarina od ljeta, spremnik benzina od 50 litara bi bio skuplji 11,5 eura, a spremnik dizela 11 eura.

Samci plate više prireza

Na 1200 eura plaće u Zagrebu samac plati 31,5 eura prireza, u Splitu na 1000 eura plaće plati 18,3 eura. U Rijeci na 1000 eura plaće plati 15,76 eura, a u Osijeku na 800 eura plati 9 eura prireza.

Dijete nosi siću uštede

Već s jednim djetetom ušteda na ukidanju prireza pada. Roditelju s 1200 eura plaće u Zagrebu prirez je 20,5 eura, u Splitu na 1000 eura plaće 9,2 eura, u Rijeci na 1000 eura plaće 8 eura, a Osijeku na 800 eura plaće tek 1,24 eura.

Drugo dijete, nema prireza

U Splitu i Rijeci na 1000 eura plaće roditelj ne plaća porez i prirez niti u Osijeku na 800 eura. U Zagrebu na 1200 eura plaće prirez je tek 4,9 eura mjesečno.

Višečlane obitelji bez uštede

Oni s troje djece i prosječnom plaćom ionako ni sad ne plaćaju prirez i neće im porasti plaće ukidanjem. U Zagrebu bi roditelj troje djece sad trebao imati plaću 1600 eura da plati dva eura prireza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.