Obavijesti

News

Komentari 30

Veliki vodič za upis u srednje škole: 'Dolaze nam s peticama, ali teško im je pratiti program'

Veliki vodič za upis u srednje škole: 'Dolaze nam s peticama, ali teško im je pratiti program'

Prijemni ispiti provodit će se u osam zagrebačkih gimnazija, za dio predmeta ispit će biti jednak u svim školama

VIDEO

Pred osmašima se nalazi jedna od najvažnijih odluka u životu, ona o upisu u srednju školu. Osim što moraju odlučiti o pravoj školi za sebe, od ove godine će neki od njih za te škole morati polagati i prijemne ispite.

Prilikom upisa u srednje škole boduje se zajednički, dodatan i posebni element. U dodatni element ulazi i prijemni ispit za upis u srednje škole. Od ove godine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo da će ga moći provoditi sve škole koje su do kraja ožujka podnijele zahtjev. Na to se odlučilo osam zagrebačkih gimnazija, većinom prirodoslovno-matematičkog i općeg smjera. Riječ je o školama koje i inače imaju mnogo prijava učenika s prosjekom 5.0. Nova na popisu je III. gimnazija, koja provodi prijemni ispit iz matematike za upis prirodoslovno-matematičkog smjera.

Zagreb: Prvi put u?enici se internetom prijavljaju za upise u srednju školu

Prijemni će se provesti u ovim školama:

Gimnazija Tituša Brezovačkog, XV. gimnazija, I. gimnazija, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, X. gimnazija, Gimnazija Lucijana Vranjanina, V. gimnazija i III. gimnazija.

Prema Odluci o upisima, prijemni ispiti provodit će se od 3. do 6. srpnja, a konačne liste u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja.

Osam srednjih škola provodi jedinstven prijemni ispit
Osam srednjih škola provodi jedinstven prijemni ispit

- Ove je godine školski odbor donio odluku o prijemnom ispitu zbog vrlo visokog upisnog praga prošlih godina. Više nas je roditelja i ranije pitalo zašto ne uvedemo prijemni.

Tako se tako daje šansa učenicima koji su možda nadareniji za matematiku, ali se ne mogu upisati u taj program jer, primjerice, imaju jednu četvorku iz predmeta koji se boduje u sedmom ili osmom razredu i sve ostale ocjene odličan u cijelom školovanju. Sve viši upisni pragovi u svim školama, pa i našoj, djelomično su rezultat sve viših izlaznih ocjena iz osnovne škole, koje nisu nužno povezane s povećanom razinom znanja s kojom učenici dolaze u srednju školu - rekla je za srednja.hr Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije.

Zbog mnogo prijava dogovoreno je da škole pripreme jedinstveni test iz pojedinih predmeta za upis, ovisno o tome žele li učenici upisati opći ili prirodoslovno-matematički smjer. U V. gimnaziji “Vjekoslav Klaić” prijemni ispit iz matematike proveli su i prošle godine. Kako nam kaže ravnatelj Tihomir Engelsfeld, prijemni ispit je odličan način selekcije i upisa onih koji posjeduju adekvatno znanje iz matematike.

Upisi u srednje škole: Mjesta ima za 48.762 učenika, konačne liste bit će objavljene 10. srpnja
Upisi u srednje škole: Mjesta ima za 48.762 učenika, konačne liste bit će objavljene 10. srpnja

- Zadatke su izradili profesori matematike, nakon provedbe su selektirani učenici s obzirom na postotak riješenosti i prosjek ostvaren u osnovnoj školi. Ispit se provodi u srpnju, a prošle godine nam se prijavilo oko 600 učenika, od kojih je primljeno 182. Mnogo je učenika koji prolaze prosjekom 5.0, a ovo je idealan način da omogućimo upis i onima koji nisu ostvarili toliki prosjek. To je rezultiralo time da su se neki koji imaju puno bodova upisali, a neki i nisu. Raspon riješenosti bio je širok, od četiri do deset posto. Tako smo dali prednost znanju koje dijete posjeduje - rekao nam je ravnatelj Engelsfeld.

Jako je zadovoljan provedbom prijemnog ispita, organizacijom i svim nastavnicima koji su sudjelovali u realizaciji cijelog procesa, kao i tehničkim aspektima provedbe. Osvrnuo se i na stres i uzbuđenje koje djeca doživljavaju kod polaganja prijemnih ispita.

- Vjerojatno djeca doživljavaju stres prilikom pisanja prijemnih testova. Ali može biti i odličan način da dijete pokaže svoje znanje i trud koji je gradilo godinama - zaključio je Engelsfeld.

Gimnazija “Lucijan Vranjanin” također je imala prijemni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematički program, a ove godine su im odobrili zahtjev i za jedinstveni ispit.

- U razgovoru s kolegama i profesorima iz škole zaključili smo da ovakav ispit podiže kvalitetu učenika u školi i olakšava im upis. Našu školu upisuju djeca s odličnim uspjehom iz osnovne škole, ali ponekad ni oni jednostavno ne mogu pratiti program i gradivo. Već od prošlogodišnjeg ispita primjećujemo razliku. Ovako se na neki način isfiltrira i oblikuje profil učenika koji su spremni ići u korak s gradivom - rekao nam je ravnatelj Tomislav Babić.

Zagreb: Na Zrinjevcu organizirana manifestacija "Dojdi osmaš, Zagreb te zove!"

Istovremeno, sve je veći interes učenika za strukovne programe, posebno one u područjima elektronike i računarstva, ali i hotelijerstva, ekonomije, te zanimanja za koje vlada sve veći interes poslodavaca. Strukovne škole su sve opremljenije, nude zanimljive programe, ali i kurikule koji omogućuju izlazak na državnu maturu. Regionalni centri izvrsnosti osiguravaju stipendije kod poslodavaca, a to privlači sve više mladih.

U sljedećoj školskoj godini osigurano je više od 48.500 upisnih mjesta za nove srednjoškolce, odnosno 21.190 razreda.

Zagreb: Na Zrinjevcu organizirana manifestacija "Dojdi osmaš, Zagreb te zove!"

U gimnazijske programe moći će se upisati 11.129 učenika (24,15%) u 456 razrednih odjela, a u strukovne četverogodišnje programe 19.090 učenika (41,43%) u 825 razrednih odjela. U prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju upisat će se 907 učenika. U programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola moći će se upisati 1420 učenika u 90 razrednih odjela.

Planirano je da upis počne 28. lipnja i traje do 7. srpnja, a učenici će trebati navesti šest škola i programa te ih poredati prema prioritetima. Ove godine uvedena je još jedna novost u sustavu. Učenici više neće trebati fizički predavati papirnate prijavnice u školu koju izaberu, nego će se i to rješavati elektronički.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...