Obavijesti

News

Komentari 17

Veliki zavodnik je za potenciju pio napitak od bjelanjka i octa

Veliki zavodnik je za potenciju pio napitak od bjelanjka i octa
1

Mletački špijun, razvratnik koji je obožavao žene - za razliku od Don Juana koji je žene mrzio i mučio - bio je začin u svakoj juhi. Njegovo je ime - Giovanni Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova

VIDEO

Njegovo ime i danas izaziva poštovanje. Giovanni Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova, prvi moderni avanturist Europe, u 18. stoljeću bio je poznat u svim kulturnim krugovima starog kontinenta. Njegove peterosveščane memoare, "Povijest mog života", austrijski književnik Stefan Zweig opisao je kao "najveći roman koji je ikad napisan", ne toliko zbog dopadljivog autorova stila, koliko zbog činjenice da je svaka njegova rečenica bila proživljena. I te kako proživljena!

"U svaku ženu, koja mi se dopada", smrtno se zaljubimpriznao je Casanova. "To traje sve dotle, dok se u drugu ne zaljubim još više."

Svaka je njegova ljubav, točno je u tom smislu primijetio Albert Camus, zadnja i fatalna. O Casanovi je snimljeno čak 13 serija i filmova: skoro kao o Napoleonu, s važnom razlikom da se ovaj junak okušavao uglavnom na bojnom polju erotike, mada je bio i vojnik. Njegov bijeg iz mletačke tamnice Olovni krovovi (Piombi), smještene pod olovnim krovom Duždeve palače u Veneciji, jedna je od najslavnijih avantura tog veselog, razvratnog, licemjernog stoljeća. Zimi su olovne ploče ploče stvarale hladnoću u zatvoru, ljeti proizvodile nesnosnu vrućinu. Zatvor je kotirao kao mjesto iz kojeg je nemoguće pobjeći, ali je ovom avanturisti to uspjelo a o tome je, hvalisav kakav je bio, 22 godine kasnije napisao i knjigu, o kojoj je brujala cijela Europa.

Prije svega bio je neusporedivi hedonist. Mletački špijun, razvratnik koji je obožavao žene - za razliku od Don Juana koji je žene mrzio i mučio - bio je začin u svakoj juhi. U Veneciji ga vidimo kao glazbenika, u Parizu, zapavši u dugove, na Dvoru organizira francusku državnu lutriju. Sa Voltaireom vodi duhovite, učene diskusije koje i danas izazivaju divljenje zbog neusporedive dovitljivosti. U Varšavi izlazi na dvoboje braneći svoju čast, on je veoma hrabar čovjek. No, sve to ne sprečava ga da bude jedan od prvih modernih žigola: atraktivnih muškaraca koji žive od ženske naklonosti ali i ženskog novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tom je smislu antologijska scena sa starom vojvotkinjom d Urfe. Nesretna bogatašica opsjednuta je alternativom, želi se pomladiti i ponovo roditi kao dječak, a Casanova je uvjerava da će joj to i omogućiti, i to preko seksa.  Kako bi ojačao svoju potenciju, dok vodi ljubav s njom, iza paravana mu, nevidljiva vojvotkinji, gola pleše neka ljepotica. Vojvotkinji je Casanova za par godina izmuzao preko  milijun franaka, cijelo bogatstvo. Nije se kajao zbog prijevare, smatrao je da je vojvotkinja dobro utrošila svoje milijune.

"Pružajući potporu ludim zamislima te dame nije mi se činilo da je varam, jer to je već učinjeno, i nisam je nipošto mogao prestati iskorištavati. Da sam joj posve iskreno rekao kako su njene ideje smiješne, ne bi mi vjerovala pa sam odlučio prepustiti se struji."

"Sretni su oni koji si znaju osigurati zadovoljstvo koje nikome ne šteti, a u besmislice vjeruju oni koji misle da se Vrhovno Biće može radovati bolovima, kaznama i apstinenciji koju im neki nude kao dragovoljnu žrtvu."

Inače je za potenciju Casanova pio napitak od bjelanjka jajeta, octa i još nekih sastojaka. Uglavnom, dobro mu je pomagao. Epizoda u kojoj je ovaj žigolo, najveći u povijesti, naletio na maloljetnu Charpion, koja ga je zavodila pa odbijala, do te mjere da se htio ubiti, jedna je od najpotresnijih u skoro dvije tisuće stranica proze njegova života. Onaj koji je varao, prevaren je, onaj koji je koristio, iskorišten je. Iza njega su ostali zapisi koji jedinstvenom snagom svjedoče o Europi onoga doba, koju je poznavao kao nitko.

24SATA

Povratak hrvatskog žigola' potražite na kioscima

Najpoznatiji hrvatski žigolo - Tomislav K. u svoje je dvije knjige otkrio kako izgleda svijet profesionalnog stripera koji je na kraju postao muška prostitutka.

U njegovoj drugoj knjizi 'Povratak hrvatskog žigola' defiliraju brojna lica poznatih žena. Knjiga je izazvala i nekoliko rastava u elitnim krugovima kad su moćnici saznali čime im se žene bave dok oni gomilaju bogatstvo. Ako ste ju slučajno propustili možete ju pronaći na kioscima za samo 29,90 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda