Obavijesti

News

Komentari 9

VIDEO Boca maslinovog ulja u Španjolskoj 9,25 eura, prije tri godine bila skoro triput jeftinija

VIDEO Boca maslinovog ulja u Španjolskoj 9,25 eura, prije tri godine bila skoro triput jeftinija
9

U svijetu je 2022. godine proizvedeno 3,4 milijuna tona maslinovog ulja, od čega 1,5 milijuna tona u Španjolskoj. Lani je, međutim, proizvodnja u Španjolskoj pala na 665.000 tona

VIDEO

Španjolska, gdje se proizvede polovica maslinovog ulja na svijetu, suočava se s dugotrajnom sušom, visokim temperaturama te poskupljenjem energenata zbog čega je litra ulja dosegnula rekordnu cijenu.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Masline 00:27

Boca košta 9,25 eura

Boca s litrom ekstra djevičanskog maslinovog ulja u trgovini u Madridu košta 9,25 eura dok je prije tri godine koštala oko 3,50 eura.

"Baš je jako poskupjelo", kaže 37-godišnja Andrea, stanovnica glavnog grada, za 24sata.

Bocu ulja dobila je na poklon pa zadovoljna polijeva rajčice i krastavce masnom zelenom tekućinom, pripremajući salatu.

Maslinovo ulje, jedna od najkorištenijih namirnica u kuhinji, mnogima je postalo preskupo. Potrošnja u Španjolskoj pala je 25 posto od veljače 2020. kada je počeo rat u Ukrajini.

Zbog rata je porasla cijena suncokretovog ulja, koje se masovno proizvodi u Ukrajini, a što je utjecalo i na porast cijene maslinovog ulja s obzirom da su kretanja ta dva ulja na tržištu povezana. Proizvođači su, zatim, dodatno podigli cijenu jer su im poskupjeli energenti, za što djelomično opet upiru prstom u rat jer je pao izvoz plina i gnojiva iz velikih proizvođača Ukrajine i Rusije.

"Troškovi proizvodnje su nam porasli za preko 50 posto u zadnje dvije godine", žali se 64-godišnji Alfredo Caldu Celma, koji čitav život sadi masline u sjeveroistočnoj pokrajini Aragon.

Alfredo brine o 7000 stabala maslina zasađenih pored gradića Alcañiz.

Kada je u travnju ušao u maslinik nemalo se iznenadio primijetivši da je cvijet masline izgorio zbog velike žege. Vrućina je iznosila oko 30 stupnjeva Celzijevih što je temperatura karakteristična za ljetne mjesece lipanj i srpanj.

"Uvijek je bilo suša, ali sada su zaredala razdoblja dugih suša, pa onda periodi dugotrajnih kiša", napominje.

"Protiv suše se možemo boriti navodnjavanjem, ali protiv topline ne možemo ništa", dodaje.

Zeleni traktor, s naprijed prikačenom divovskom žutom "košarom", trese drvo masline.

Za manje od dvije minute 'pobrsti' 15 kilograma maslina s krošnje, a zatim ih vozi u obližnju rafineriju. U njoj je lani prerađeno 100.000 kila maslina u visokokvalitetno djevičansko ulje.

Premda je prerađeno 30.000 kila više nego 2022., kada je suša poharala maslinike, proizvodnja je još uvijek ispod nekadašnje razine.

"U čitavom svijetu je pala proizvodnja", kaže Alfredo.

"Ostale zemlje proizvođači također se nalaze na Mediteranu pa su u sličnoj situaciji".

U svijetu je 2022. godine proizvedeno 3,4 milijuna tona maslinovog ulja, od čega 1,5 milijuna tona u Španjolskoj, podatak je međunarodne organizacije International Olive Council sa sjedištem u Madridu.

Lani je, međutim, proizvodnja u Španjolskoj pala na 665.000 tona, procjena je te organizacije iz studenog. Nešto manji pad je zabilježen i u Italiji, Grčkoj i Tunisu, također glavnim proizvođačima.

"Ovisimo o kiši koje nema", kaže 38-godišnji maslinar Roberto Pueyo. "Pa sada svi gledamo u nebo", dodaje u selu Valdealgorfa s 1.000 stanovnika.

Robertov djed, otac i supruga bave se maslinama. Kažu da trenutno opstaju samo zahvaljujući novcu koji su uštedjeli tijekom dobrih godina.

Učlanili su se u lokalnu zadrugu, koja okuplja 4.500 maslinara, te podigli cijene "kako bi preživjeli".

Alfredo se sjeća krize od 1996. do 1998. godine kada je teška suša uništila proizvodnju, a maslinare natjerala na traženje drugih poslova u gradovima.

"Strah me da bi se mogla ponoviti takva kriza", kaže o aktualnoj situaciji.

Svaki maslinar dobije 100 eura potpore po hektaru obrađene zemlje, putem zajedničke poljoprivredne politike (CAP) Europske unije, ali Alfredo kaže da je "to malo".

"Svi troškovi su nam porasli pa je ta subvencija sitna", ističe.

U Bruxellesu, gdje se preusmjerava novac iz EU-a, nisu zadovoljni takvim stavom.

"Da, troškovi su im porasli, ali su i oni podigli značajno cijenu ulja pa ostvaruju dobit", kaže dužnosnik EU-a zadužen za poljoprivredu.. "Sada kada im je ulje blizu 10 eura za litru, iznos od 100 eura po hektaru im nije velik, ali kada im je prije tri godine cijena ulja bila između 3 i 4 eura to im je bila značajna pomoć", dodaje zamolivši za anonimnost.

Dužnosnik smatra da je "trenutačno" dovoljna "tržišna samoregulacija" u sektoru maslina, odnosno da nisu potrebne intervencije države i EU-a. Španjolska vlada također smatra da maslinarima nije potrebna dodatna pomoć "da se brzo oporave".

"Glavni trošak kod maslina je branje. Oni će sada zaposliti manje ljudi ili smanjiti radne sate, a kada opet poraste potražnja povećat će ih", kaže dužnosnik španjolskog ministarstva poljoprivrede.

Španjolska vlada i maslinari nadaju se većoj prodaji maslinovog ulja u inozemstvu. Boce se nalaze na policama trgovina od Hrvatske do Belgije.

Andrea je u Madridu sretna što ne mora kupiti maslinovo ulje za ručak.

"Imam ga dovoljno jer su mi ga roditelji donijeli prije poskupljenja", kaže.

Njeni roditelji kupili su ulje u primorskom gradu Tarragoni prije ljeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije