Obavijesti

News

Komentari 17

VIDEO Ema je jedina učenica u stolarskoj školi: 'Odrasla sam uz zvuk pile i miris piljevine'

VIDEO Ema je jedina učenica u stolarskoj školi: 'Odrasla sam uz zvuk pile i miris piljevine'
19

Emin tata ima stolarski obrt već 30 godina. U osnovnoj školi je znala da želi naučiti stolarski zanat, a planira i studirati

VIDEO

Zora je još daleko, posebno u zimskim danima. To najbolje zna Ema Bušić iz Nove Gradiške, učenica prvog razreda stolarskog smjera Obrtničke škole u Požegi.

Pogledajte video: Jedina učenica u stolarskoj školi

Pokretanje videa...

ema bušić je jedina učenica u stolarskoj školi 05:28

Odrasla uz zvuk piljevine

Ustaje prije pet sati, jer treba na autobus, pa za Požegu. Znala je da će biti tako prije nego što se upisala za zvanje stolarice, ali odlučila se školovati i nastaviti obiteljski posao.

- Moj otac je prije tridesetak godina pokrenuo obiteljski obrt. Praktično sam odrasla uz miris ispiljenog i za obradu spremnog drva, uz zvukove pila i stolarskih strojeva, navikla sam se na prašinu, ali i zadovoljstvo moga oca i tri brata koji su postali veliki stolari. Odluka je davno prije pala nego što sam završila osnovnu školu. Moji prijatelji su to prihvatili kao sasvim normalno, dok oni koji ne znaju za našu obiteljsku stolarsku tradiciju s malo čuđenja se pitaju kako nisam upisala neku pod navodnicima primjereniju školu za djevojke. Moj je plan nakon trogodišnje škole završiti i četvrti razred, a nakon toga upisati fakultet, dakako vezan za drvo - kaže Ema, dok se sprema nastaviti sa svojim školskim kolegama raditi na maketi Eiffelova tornja, koji s puno ljubavi rade.

U stolarskoj radionici Obrtničke škole je radna atmosfera. Učenici prvog razreda upoznaju se s alatima i ručnom obradom drva, dok oni u višim razredima rade proizvode za tržište upotrebljavajući suvremene stolarske strojeve. Prava mala tvornica.

- Meni ovi alati nisu strani, ali želim učiti od početka, baš kao i moji školski kolege koji ne dolaze iz stolarskih obitelji. Jako mi je lijepo raditi s njima. Bilo je prvih dana malo upitnih pogleda, neki su mislili da sam pogriješila radionicu za praktičnu nastavu, ali su vrlo brzo shvatili da sam jedna od njih, buduća stolarica - kaže Ema.

Njeni stručni predavači, kako u takvim školama kažu majstori, izuzetno su zadovoljni s Emom, jedinom stolaricom u ovoj generaciji.

- Ema je vrijedna i odgovorna učenica, mogu slobodno reći da nam je podigla prosjek naviše - rekao je Edo Deanović, nastavnik praktične nastave.

- Imam 20 godina staža u školi i ovo mi je prvi put da se za zanimanje stolara od 40-ak upisanih upisala i jedna djevojka. Malo je to na prvu bilo čudno jer obično se za ovo znanje upisuju dečki. Prije bih rekao: 'Idemo dečki to odraditi', ali sad moram dodati i cure. Ema je ravnopravna sa svojim kolegama učenicima, u svakom pogledu, po točnosti, kvaliteti, preciznosti, angažmanu, redovita je i marljiva - rekao je Davor Krznarić, nastavnik stručne nastave.

Iva Šnajder, ravnateljica škole, ne skriva zadovoljstvo što prvi put u povijesti škole imaju upisanu stolaricu.

- To je jako lijepo, jer po meni ne postoje muška i ženska zanimanja. Vjerujem da će za Eminim primjerom poći i druge djevojke koje imaju želju ovo u životu raditi. Škola može svima njima pružiti stručno obrazovanje, opremljeni smo potrebnim alatima, računalnom opremom, danas su uvjeti u Obrtničkoj školi puno bolji nego prije. Od tuda i povećano zanimanje za strukovne škole, a to nas jako raduje - rekla je ravnateljica Šnajder. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...