Obavijesti

News

Komentari 42

VIDEO Ininu platformu Ivana D snimili na dnu Jadranskog mora

VIDEO Ininu platformu Ivana D snimili na dnu Jadranskog mora
5

Inina platforma Ivana D nestala je u subotu zbog jakog nevremena, a brod Junak pronašao ju je u četvrtak 50 kilometara od Pule. Šteta se broji u milijunima dolara, još se ne zna što će biti s njom

VIDEO

INA-ina plinska platforma Ivana D koja je nestala u subotu, nađena je u četvrtak na dnu mora kraj Pule. Pronašla ju je posada broda Junak kojim je upravljala lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je platforma Ivana D na dnu mora

Pokretanje videa...

PODVODNA SNIMKA PLATFORME IVANA D 02:29

 

 

 - Uslijed naprezanja četiri nosača došlo je do pucanja i platforma je izgubila stabilnost. Savinula se i tako se polegla na dno. Svi sigurnosni sustavi uključeni su na vrijeme, ventili su bili zatvoreni, nije došlo do istjecanja ni zagađenja. Održavanje nije razlog ovog udesa. Slijedi istraga o događaju i analiza kako sanirati lokaciju. Koliko znam, dužni smo otegliti platformu i dodatno osigurati bušotinu. Šteta je oko 15-ak milijuna dolara, ali ima i vezanih šteta pa je na koncu veća. Izgradnja platforme je bila oko 12 milijuna dolara, a danas je i skuplja za 20-ak posto - rekao je u četvrtak operativni direktor Tvrtko Perković.

 Platformu je izgradila talijanska tvrtka Rosetti u gradilištu Viktor Lenac, a postavila ju je također talijanska tvrtka Eni koja je tad bila INA-in partner. INA će, osim 13 do 15 milijuna dolara koliko je vrijedna platforma, izgubiti i još nepoznatu svotu novaca za sanaciju. 

Iz INA-e kažu da su jako male šanse da rekonstruiraju platformu, a još trebaju vidjeti hoće li postaviti novu platformu nad bušotinu ili će i nju zacementirati. 

Inina nenastanjena platforma Ivana D nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepodne kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca