Obavijesti

News

Komentari 362

Izraelski premijer: Činimo sve da ne ugrozimo nevine ljude

Izraelski premijer: Činimo sve da ne ugrozimo nevine ljude
7

U Južnom Izraelu oglašene su sirene za uzbunu, vodeće svjetske agencije osudile su napad u Gazi, a SAD su od Izraelaca zatražile da u potpunosti zaštite novinare

VIDEO

POSLJEDNJE INFORMACIJE

19.57 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se Izrael trudi da u njegovim napadima ne stradaju nevini ljudi.

Netanyahu je Bidenu kazao da Izrael "čini sve kako ne bi ugrozio" ljude koji nisu uključeni u njegove borbe s Hamasom i drugim skupinama u Gazi.

Prema navodima Netanyahuovog ureda, izraelski premijer je rekao Bidenu da su "neuključeni evakuirani" iz područja u Gazi u kojem je bilo sjedišta medija, uredi i stanovi, a koje je uništeno ranije tijekom dana u izraelskom zračnom napadu. 

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana. 

"Premijer Netanyahu zahvalio je predsjedniku na potpori Sjedinjenih Država u vezi našeg prava na obranu", priopćeno je. 

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa objavio je da je i on u subotu razgovarao s Bidenom.

Abas je u subotu primio "važan" poziv američkog predsjednika, rekao je Abasov glasnogovornik. Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice čelnika otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju.

Tema razgovora bile su žestoke borbe između Izraela i palestinskih militantnih skupina u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik ureda palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina rekao je za agenciju France presse da je razgovor bio "važan" ali nije ulazio u pojedinosti njegova sadržaja.

Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju. 

18.51 Stanovnike elitne četvrti u Gazi, al-Rimal, Izrael upozorava da napuste domove. Mogući su novi udari, prenose strani mediji. 

18.46 Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze.

Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih zrakoplova tipa F-16 i F-35 sudjelovalo u noćnom napadu na tzv. sustav tunela "Metro". 

Nije sigurno je li u sukobu ubijen ijedan borac Hamasa. "Potencijalno ih je, međutim, stotine", izjavio je časnik. 

Israeli airstrikes on Gaza

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi.

Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta.

Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

18.26 U svojoj najnovijoj objavi, Izraelske obrambene snage (IDF) istaknule su kako su u Al Jala zgradi, koju su Izraelci uništili u subotu, bile smještene islamističke terorističke skupine. Kako tvrde, u zgradi je djelovala i Hamasova vojna obavještajna služba, koja je "odgovorna za brojne sabotaže protiv Izraela". Nisu precizirali o kakvim se sabotažama radi, navodi Times of Israel. IDF da su Hamasovi obavještajci posjedovali "najvrjedniju tehnologiju" koju su "koristili protiv Izraela".

A tower housing AP, Al Jazeera offices collapses after Israeli missile strikes in Gaza city

18.15 Kako javlja Al Jazeera, Izraelci su gađali i pogodili kuću starijeg političkog vođe Hamasa Khalila al-Hayye u istočnom dijelu grada Gaze. To je prvi izraelski napad na al-Hayyu od početka ovog sukoba. Palestinci su pucali prema Beer Shevi. 

Nekoliko izvora javlja kako je Izrael pozvao stanovnike elitne četvrti u Gazi da se evakuiraju, jer slijede novi napadi izraelske vojske. 

17.09 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na svome Twitter profilu objavila je kako su razgovarali s Izraelcima da je neophodno novinarima osigurati sigurnost. To je najvažnija odgovornost, istaknula je.

Associated Press objavio je kako su "šokirani i užasnuti" napadom, prenosi BBC.

Al Jazeera je pozvala sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardiranja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namjernog ciljanja novinara i medijskih institucija.

17.01 U južnom Izraelu oglašene su sirene za uzbunu.

16.30 Dopisnik agencije AP iz Gaze je na Twitteru je objavio neposredno prije rušenja zgrade: 

- Bombe bi sad mogle pasti na naš ured. Trčali smo po stepenicama s 11. kata i sada gledamo zgradu izdaleka, moleći se da će se izraelska vojska ipak povući. 

15.30 Izraelske snage oglasile su se o akciji na Twitteru. U nizu objava navode da je Hamas pretvorio stambena područja u vojne utvrde i dakoriste visoke zgrade za planiranje napada i skupljanje obavještajnih podataka. 

- Kad Hamas koristi visoke zgrade za vojne potrebe, one postaju zakoniti vojni cilj - navode.

Tvrde da su prije udara na te zgrade pokušali poduzeti korake da civili ne budu ozlijeđeni.

- Zvali smo stanare i upozoravali ih da napuste zgradu. Slali smo SMS poruke i bacali bombe koje samo oštete krov i naprave buku kao upozorenje. Dali smo dovoljno vremena za evakuaciju - napisali su.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavio je očevidac agencije Reuters.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa i potvrdio da je zgrada bila evakuirana. 

Izraelska vojska nije bila dostupna za komentar. 

U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

Agencija France presse javlja da je televizija Al-Jazeera izravno prenijela slike razaranja tornja.

"Bombe su pale na naš ured. Trčali smo niz stube od 11. kata i promatramo zgradu izdaleka, moleći se da se vojska ipak povuče", napisao je naTwitteru prije samog raketiranja Fares Akram, dopisnik američke agencije AP- iz Gaze.

Rocket from Gaza lands in Ramat Gan, Tel Aviv District

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasi u pojasu Gaze i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj živi oko dva milijuna stanovnika. 

Prema zadnjim podacima na palestinskoj strani ubijeno je 139 osoba, od kojih 39 djece, a tisuću je ranjenih.

Na izraelsku stranu ispaljeno je više od 2300 palestinskih raketa od ponedjeljka i ubijeno je devet osoba, od kojih jedno dijete i jedan vojnik, a ranjeno je više od 560.

Gaza tower housing AP, Al Jazeera collapses after missile strike in Gaza city

Izraelska vojska navodi da je proturaketni štit "željezna kupola" presreo gotovo polovicu tih ispaljenih raketa.

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Rocket from Gaza lands in Ramat Gan, Tel Aviv District

Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.

Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, "naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira".

Gaza tower housing AP, Al Jazeera collapses after missile strike in Gaza city

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 362
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.