Obavijesti

News

Komentari 4

VIDEO Klimatski aktivisti su se zalijepili za ceste u Njemačkoj

VIDEO Klimatski aktivisti su se zalijepili za ceste u Njemačkoj
3

Prosvjednici su se zalijepili za ceste u nekoliko velikih njemačkih gradova. Nosili su maske s likom kancelara Olafa Scholza i ministra Volkera Wissinga

VIDEO

Klimatski aktivisti Last Generationa izazvali su u petak blokade ulica na ključnim lokacijama u nekoliko njemačkih gradova kako bi prosvjedima zatražili više akcije državnih čelnika u borbi protiv klimatskih promjena. U gradovima kao što su Berlin, Leipzig, Dresden i Braunschweig, prosvjednici su se zalijepili za ceste.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

prosvjednici 02:22

Neki su nosili maske s likovima njemačkog kancelara Olafa Scholza, ministra prometa Volkera Wissinga i ministra gospodarstva Roberta Habecka te su držali transparente s natpisom "Kršimo zakon".

FILE PHOTO: "Letzte Generation" (last generation) activists protest in Berlin

Grupa je objasnila da prosvjed skreće pozornost na vladino "kršenje zakona o zaštiti klime".

To se odnosi na njemački Zakon o klimatskim mjerama, koji postavlja pravno obvezujući cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2045. i smanjenja emisije ugljika.

Diljem Njemačke planirani su prosvjedi u 26 gradova, navela je skupina.

"Savezna vlada krši zakon i vodi naše društvo u kolaps", rekla je glasnogovornica skupine Carla Rochel. "Naša je demokratska dužnost da se tome mirno odupremo."

"Letzte Generation" (last generation) activists protest in Berlin

Skupina Last Generation zagovara Skupštinu građana koja treba razviti mjere za postupno ukidanje upotrebe fosilnih goriva u Njemačkoj do 2030. Njeni neposredni zahtjevi su ograničenje brzine od 100 kilometara na sat na njemačkim autocestama i trajna cijena od 9 eura za karte za autobuse i vlakove.

Neki od provokativnijih prosvjeda ove skupine, poput spuštanja užetom s mostova na autocesti i bacanja hrane na sliku Claudea Moneta, izazvali su raspravu posljednjih mjeseci. Mnogi vodeći političari, uključujući kancelara Scholza, oštro su osudili njihove postupke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH