Obavijesti

News

Komentari 36

VIDEO Vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta

VIDEO Vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta
12

Diljem Hrvatske brojni vjernici hodočaste u Marijina svetišta povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

VIDEO

13.46 - Plenković posjetio Trsatsku gradinu 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar Oleg Butković, predsjednik gradskog HDZ-a Josip Ostrogović, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, nakon mise u svetištu Majke Božje Trsatske povodom blagdana Velike Gospe, posjetili Trsatsku gradinu na kojoj je oko kule obavijena 25 metara dugačka hrvatska zastava u povodu obilježavanja 27. obljetnice VRO Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Rijeka: Premijer Plenković posjetio Trsatsku gradinu na kojoj je oko kule obavijena hrvatska zastava
Rijeka: Premijer Plenković posjetio Trsatsku gradinu na kojoj je oko kule obavijena hrvatska zastava

13.04 - Kardinal Bozanić s mise u Mariji Bistrici pozvao na obranu obitelji

U povodu blagdana Velike Gospe misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup koji je upozorio da je danas ugrožena kršćanska vizija postojanja i pozvao na obranu obitelji kao najvećeg dobra našeg društva.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici

Naglasivši kako je u hrvatskom vjerničkom narodu svetkovina Velike Gospe duboko ukorijenjena, kardinal Bozanić upozorio je da je kršćanska vizija ljudskog postojanja na zemlji "danas ugrožena i napadnuta od ideologija koje imaju namjeru uvjetovati društvo i samu ljudsku osobu".

Svetom misnom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se osvrnuo na izazove inflacije i poteškoće s opskrbom energentima, poručivši kako se hrvatska Vlada s njima, kao i s pandemijom koronavirusa, dosad uspješno nosila.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici

"U svakom segmentu Vlada prepoznaje te rizike i izazove s kojima se susrećemo ili s kojima ćemo se susretati i odgovorno vodimo državu", zaključio je Medved.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici

13.02 - Nadbiskup Hranić u Aljmašu: 'Bog je postao suvišan u društvu'

Predvodeći središnje misno slavlje na Veliku Gospu u Aljmašu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je da je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, društva i čovjeka, ali i poručio da je trajno prisutan.

Hranić je iz najvećeg marijanskog svetišta Slavonije i Baranje poručio da Bog nije napustio ljudsku povijest nego je trajno prisutan u njoj, usmjerava je i vodi pa ljudski život i čitava stvorena stvarnost imaju svoj smisao i cilj.

Nadbiskup Đuro Hranić predvodio središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu

No, govoriti o Božjoj prisutnosti u ljudskoj povijesti nije lako jer je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, ljudskog društva i čovjeka, kazao je Hranić, ustvrdivši kao da se čini da je pozitivističkim pristupom Bog protjeran iz prirodnih znanosti.

Posljedično, Bog je, kazao je nadbiskup protjeran iz same stvorene stvarnosti, a kao i da je raznim tumačenjima povijesti i društvenih odnosa protjeran i iz ljudskog društva u čijem oblikovanju nema nikakvu ulogu.

Vjernicima je poručio da su pozvani živjeti, razmišljati i djelovati pred licem Božje odsutnosti.

Nadbiskup Đuro Hranić predvodio središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu

Primijetio je da je ljudska povijest postala drama trajnog napretka, bilo medicinskog, znanstvenog ili gospodarskog koji se predstavlja kao vrhunac i spas prema kojemu ići, u kojem jači pobjeđuje.

Svetište Majke Božje Aljmaške pohodilo je ove godine mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva istočne Hrvatske ali i inozemstva. Tijekom dana u Aljmašu će se, uz ostalo, služiti mise za stradalnike Domovinskog rata te mlade bračne parove i njihovu djecu.


12.53 - Svetkovina u Šibeniku i Aljmašu

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svetkovina povodom Velike Gospe u Šibeniku i Aljmašu VIDEO

11.57 - Šibenčani slave Gospu Vrpoljačku

Povodom blagdana Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočastilo je Gospi Vrpoljačkoj, marijanskom svetištu u Vrpolju kraj Šibenika. Svetu misu je predvodio biskup šibenski biskup Tomislav Rogić.

Šibenik: Brojni vjernici okupili se na proslavi Velike Gospe u marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke Šibenik: Brojni vjernici okupili se na proslavi Velike Gospe u marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke Šibenik: Brojni vjernici okupili se na proslavi Velike Gospe u marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke Šibenik: Brojni vjernici okupili se na proslavi Velike Gospe u marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke

11.53 - Homilija kardinala Bozanića

Zagrebačka nadbiskupija objavila je homiliju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na euharistijskom slavlju prigodom proslave svetkovine Uznesenja BDM u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

- Presveta Djevica Marija povjerovala je Božjoj riječi. U njoj je Abrahamova vjera dosegla svoj vrhunac. Marija je vjerovala da Bogu nije ništa nemoguće. Zahvaljujući toj vjeri Marija je od tada na čelu sveopćeg hodočašća vjere koje se odvija tijekom stoljeća i u svim naraštajima. Isusova Majka prva je u povijesnom hodočašću svetog Božjega naroda novoga i vječnoga Saveza. To se »unutarnje« hodočašće događa po vjeri, snagom Uskrsloga Gospodina, u Duhu Svetom koji je dan Crkvi kao tješitelj

Cijelu homiliju pročitajte OVDJE.


11.40 - Plenković čestitao blagdan Velike Gospe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je na misi u povodu blagdana Velike Gospe koju je u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio fra Milan Krišto, provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. 

- Krasno je biti danas ovdje na Trsatu, čestitam svima blagdan Velike Gospe. Drago mi je vidjeti ovoliko vjernika, hodočasnika. Jedno lijepo ozračje i drago mi je da sam ponovno ovdje - rekao je Plenković.


11.31 Završila procesija u Sinju

Završilo je središnje misno slavlje s procesijom u Sinju.

Svete mise tijekom dana u Sinju će se služiti svakoga punoga sata od 6 do 10 sati, u 11,30 sati, poslijepodne svakog punog sata od 14 do 16 sati te u 18 i u 21 sat.

Geslo ovogodišnje proslave Čudotvorne Gospe Sinjske glasi 'Gospe, čuvaj obitelji naše!'


11.10 Osječki gradonačelnik i zamjenik stigli u Aljmaš

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin s hodočasnicima je stigao u marijansko svetištu u Aljmaš.

Aljmaš: Župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na misnom slavlju povodom blagdana Velike Gospe Povodom blagdana Velike Gospe gradonačelnik Osijeka Ivan Radić s hodočasnicima dolazi u marijansko svetištu u Aljmaš Povodom blagdana Velike Gospe gradonačelnik Osijeka Ivan Radić s hodočasnicima dolazi u marijansko svetištu u Aljmaš
Povodom blagdana Velike Gospe gradonačelnik Osijeka Ivan Radić s hodočasnicima dolazi u marijansko svetištu u Aljmaš

11.07 Počelo misno slavlje u Mariji Bistrici

U Mariji Bistrici započelo je misno slavlje kojeg predvodi kardinal Josip Bozanić. U najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvatskoj stigao je i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici VIDEO

Pokretanje videa...

Bozanić u Mariji Bistrici na Veliku Gospu VIDEO

10.52 - Gospa je Aljmaš spasila od kuge

Na desnoj obali Dunava smjestilo se Svetište Gospe od Utočišta, tj. Gospe Aljmaške. 

Nadbiskup Hranić predvodio središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu

Nadbiskup Hranić predvodio je središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu, u najvećem marijanskom svetištu u Osječko-baranjskoj županiji. Tijekom dana će se održati više misnih slavlja - u 6, 8,10, 12, 16 i 18 sati.

Nadbiskup Hranić predvodio središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu

Prema tradicijskom vjerovanju, upravo je Gospa spasila Aljmaš od kuge. Više o tome pročitajte OVDJE.

Nadbiskup Hranić predvodio središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Aljmašu

10.40 - Posebno svečano u Mariji Bistrici

Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvatskoj je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, smješteno među pitomim brežuljcima Hrvatskog zagorja.

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, a sve mise održat će se na otvorenom iz epidemioloških razloga.

- Mi tradicionalno imamo jedan prekrasan Put svjetla na našoj bistričkoj Kalvariji, kada se uz sjaj svijeća, molitvu, razmatranje, pjesme marijanske se na neki način molitveno pripremamo za samu svetkovinu, rekao je Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica za HRT.


10.20 - Krenula procesija u Sinju

Što je Marija Bistrica za sjever, to je Gospa Sinjska za jug Hrvatske. U Sinju je krenula tradicionalna procesije vjernika gradskim ulicama. 

PRATITE UŽIVO: 

U centru Sinja na blagdan Velike Gospe vladaju gužve i šušur.  Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano će biti proslavljena procesijom i misom na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Središnje misno slavlje počelo je u 9.30, a predvodi ga novi splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Procesiju ulicama Sinja predvode alkari koji nose sliku Gospe Sinjske, a slijede ih vjernici.

Ovo je najveći dan za grad Sinj, Cetinsku krajinu pa i Dalmaciju. I Alka se trči u čast Gospi. Grad je već mjesec danas pun, Sinj nikad nije bio puniji, a i danas očekujemo velik broj ljudi, rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj za N1 emisiju Novi dan.

Velika gužva u centru Sinja na blagdan Velike Gospe

- Ovdje su ljudi iz svih krajeva došli hodočastiti, prohodali su stotine kilometara, svatko je dobrodošao. Ovo je dan koji posvećujemo našoj zaštitnici bez koje ne bi bilo ništa - dodao je.

Velika gužva u centru Sinja na blagdan Velike Gospe
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...