News

Komentari 503

VIDEO Marić nikad otvoreniji, 'oprao' Beroša i zdravstvo: 'Teško mi je, ne možemo više'

VIDEO Marić nikad otvoreniji, 'oprao' Beroša i zdravstvo: 'Teško mi je, ne možemo više'

Mirovinski sustav u deficitu državnog proračuna uvijek negdje na četiri posto BDP-a. Zdravstveni sustav, nažalost, ide najboljim smjerom da se tome približi, rekao je ministar Marić na sjednici Odbora u Saboru

Ministar financija Zdravko Marić otvoreno je i oštro jučer govorio o troškovima Beroševog ministarstva na sjednici Saborskog Odbora za zdravstvo na kojoj se raspravljalo o hitnoj potrebi reforme zdravstvenog sustava.

POGLEDAJTE VIDEO

– Imam tu neki materijal, ovo nije za javnu distribuciju, samo ću zamahati s njim, svi ovih dana mašemo nekim papirima. Od kada sam došao u Ministarstvo financija 2006., razlika između rashoda zdravstvenog sustava i prihoda od doprinosa bila je ravno milijarda kuna. Sjećam se da je tada u mirovinskom sustavu razlika između prihoda i isplaćenih mirovina bila već 12 milijardi kuna. Do danas je mirovinski sustav u deficitu državnog proračuna uvijek negdje na četiri posto BDP-a. Zdravstveni sustav, nažalost, ide najboljim smjerom da se tome približi. Od 2007., kada su doprinosi za zdravstvo bili 16,9 milijardi, a rashodi 18 i nešto milijardi, došli smo do godišnjih rashoda od 34 milijarde kuna, a doprinosi su porasli na 21 milijardu  - rekao je Marić tijekom sjednice koja se prenosila na YouTubeu.

POGLEDAJTE VIDEO: Marićev govor počinje od 49. minute

Rekao je i kako je pričao sa svojim prethodnicima iz vlada SDP-a i da među njima nema razlika te se protive izdvajanju HZZO-a iz riznice. Kaže i da kao ministarstvo uvijek postavlja pitanje što time dobivaju, prenosi Novi list.

Marić: Iskrcali smo im milijardu i 400 milijuna

Komentirao je i višegodišnje prijepore s veledrogerijama. 

– Sjećam se da sam 2017. rizničarki dao nalog da sve proračunske uštede idu u zdravstvo. Veledrogerije su tada došle sa zahtjevom 700 milijuna kuna, a spremni su bili prihvatiti i 400 do 500 milijuna. Mi smo im iskrcali milijardu i 400 milijuna. Sljedeće godine još nekakvih 600 milijuna.

Za ovu godinu su predviđeni transferi bili 2,7 milijardi, a bit će gotovo deset milijardi kuna. Rekao sam, ajmo sve anulirati. Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke.

Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u covid godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata.

Čujte, meni banka dođe i kaže plati mi kamatu deset posto. Ali, nikad to neću prihvatiti, sjednem i tučem se s njima. Danas je glavna tema odakle novac za veledrogerije. Kao da smo negdje imali zakopan novac, ljudi, povećali smo deficit, o čemu pričamo.

Marić: Nemam nikakve sefove u Ministarstvu

Nemam nikakve sefove tamo u Ministarstvu i odjednom sam ih odlučio otključati. Taj dug prema veledrogerijama sada jednostavno pretačemo u dug prema bankama, prema onima kod kojih ćemo se već zadužiti.

Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji - rekao je Marić tijekom svog govora.

 

O potrebi za reformama Beroš je pričao kad je Marić napustio sjednicu.

– Na stolu premijera je već neko vrijeme prijedlog mjera financijske stabilizacije zdravstvenog sustava, strukturnih reformi, unapređenja upravljanja sustavom. Centralizacija zdravstvenih ustanova, zbog lakšeg upravljanja, jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade nakon završetka lokalnih izbora - rekao je Beroš koij očekuje i Marićevu dozvolu oko isplate dugova liječnicima zbog prekovremenih. Dodao je i da su s Marićevim ministarstvom iznjedrili prijedlog obročne otplate tih dugova i da je loptica sada kod njega, a da se radi o 600 do 700 milijuna kuna.

Najčitaniji članci