News

Komentari 11

VIDEO Pogledajte kako izgleda Trakošćan danas: Umjesto vode u jezeru je ostao samo crni mulj

VIDEO Pogledajte kako izgleda Trakošćan danas: Umjesto vode u jezeru je ostao samo crni mulj

U jezeru je bilo previše mulja te se ono s vremenom počelo pretvarati u močvaru, s čišćenjem se počelo prošle godine, a završit će se tek 2023.

Podno čarobnog dvorca iz 13. stoljeća, na mjesto gdje je do prije godinu dana bilo trakošćansko jezero, danas je tek ogromni, pomalo i smrdljivi crni mulj.  A upravo je taj mulj bio razlog zašto se ovo jezero ispraznilo nakon više od pola stoljeća. Ribe kojima je jezero bilo stanište, izlovljene su i premještene u druga jezera, a trenutno traje faza čišćenja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mulj umjesto trakošćanskog jezera

Naime, u jezeru je bilo previše mulja te se ono s vremenom počelo pretvarati u močvaru. Čak se zbog mulja smanjila i dubina jezera koja je nekad, na najdubljem dijelu iznosila oko šest metara.

Jezero je ispražnjeno još u veljači prošle godine, a čak 15 godina su trajale pripreme za takav pothvat, kao i za istraživanje jezera. Veliki posao izmuljivanja jezera dugo se najavljivao, a trebao je početi još 2006. godine, no to se nije dogodilo. 

Inače, posljednje takvo čišćenje obavljeno je još davne 1960. godine, a danas, Hrvatske vode ulažu gotovo 15 milijuna u njegovo raščišćavanje. Punjenje svježom vodom očekuje se u proljeće 2023. godine.