Obavijesti

News

Komentari 90

Tomašević i Bačić iza sastanka o obnovi: 'Nismo zadovoljni ovom brzinom, uvest ćemo promjene'

Tomašević i Bačić iza sastanka o obnovi: 'Nismo zadovoljni ovom brzinom, uvest ćemo promjene'

Nakon što je posjetio potresom pogođenu Banovinu, novi ministar graditeljstva danas se nalazi s gradonačelnikom Zagreba

VIDEO

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić sastao se danas s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem kako bi razgovarali o obnovi od potresa.

POGLEDAJTE VIDEO Izjave Tomaševića i Bačića nakon sastanka

- Drago mi je da se ovako vidimo prvi put otkako sam izabran za ministra. Danas smo ja i gradonačelnik grada Zagreba održali zajednički sastanak. Taj je sastanak dogovoren već prvi dan kad sam postao ministar. Sastanak je protekao u iznimno konstruktivnom tonu. Rekao bih da je to bio jedan prijateljski razgovor. Tema o kojoj smo detaljno raspravljali je od iznimnog interesa za Hrvatsku. Tema je bila obnova grada Zagreba nakon potresa. Ocijenili smo da nismo zadovoljni brzinom obnove. Potrebno je napraviti mnogo novih iskoraka kako bi grad bio obnovljen onako kako bismo i zakonski, i po planovima, bili zadovoljni - rekao je Bačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dogovorili smo se da ćemo uspostaviti dvotjedne sastanke, koji će se redovno održavati, na kojima ćemo pratiti dinamiku svakog pojedinog segmenta obnove - dodao je.

- Mislimo da ćemo zaista obnovu ubrzati, i zgrada i privatnih objekata - zaključio je.

- Druga tema se odnosila na korištenje Fonda solidarnosti. Ja sam to već puno puta govorio. Ukupno je osigurano 683 milijuna eura, to se iz jednog preglednog dokumenta putem naše platforme redovno može pratiti. Mislim da će grad Zagreb relativno dobro ta sredstva potrošiti - dodao je.

Tomašević: Trošak štrajka iznosi 100.000 eura na dan, snosit će ga sindikati. Sindikati: Nećemo!
Tomašević: Trošak štrajka iznosi 100.000 eura na dan, snosit će ga sindikati. Sindikati: Nećemo!

- Želja nam je da se taj fond po pitanju Zagreba potpuno istroši, da ne vraćamo ni jedan cent. Dogovorili smo da ćemo održati sastanak s Ministarstvom zdravstva kada su u pitanju zagrebačke bolnice. Na prijedlog gradonačelnika smo odlučili da ćemo ubrzati rušenje privatnih zgrada koje prijete građanima na prostoru Čučerja i održat ćemo sastanak s Državnim inspektoratom i krenuti odmah u uklanjanje tih objekata - dodao je.

- Sastanak je bio konstruktivan, optimističan sam oko nekih stvari da će se ubrzati s obzirom na to što nam je ministar prezentirao. Jedan od primjera je samoobnova koje građane čini skeptičnima ili ne mogu to financijski ispratiti, tu bi se stvari trebale promijeniti - rekao je Tomašević.

- Ovo spajanje državnog ureda i fonda je jako dobro. Zajednička data baza između Zagreba i ministarstva koja bi pratila obnove u relnom vremenu. To je bitno i za nas u gradu da vidimo kako ministarstvo radni na obnovi, ali i da bi mi mogli regulirati promet. Ono što je apsolutno hitno je uklanjanje obiteljskih kuća u podljemenskoj zoni koje prijete građanima. Neke od njih i dalje nisu srušene iako je od potresa prošlo 3 godine. Građani ili nemaju novca za uklanjanje jer je prosječan trošak oko 10 tisuća eura ili se boje ako uklone kuću da neće dobiti zamjensku - dodao je.

Uvjeren je da za obnovu javnih zgrada mogu povući 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

Bačić je kazao da će se obnova u Zagrebu provoditi na isti način kao obnova na Banovini, po novom zakonu za kojeg se Bačić nada da će biti donesen do 17. veljače.

Tomašević i Bačić na sastanku oko obnove Zagreba Tomašević i Bačić na sastanku oko obnove Zagreba
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1