Obavijesti

News

Komentari 57

VIDEO U Zagrebu je 530 kamera koje prate komunalci: 'Napisali smo već 2000 kazni ove godine'

VIDEO U Zagrebu je 530 kamera koje prate komunalci: 'Napisali smo već 2000 kazni ove godine'
5

Smatraju da ako građani imaju spoznaju da se na određenom prostoru snima, vrlo vjerojatno neće napraviti prekršaj

Operativno-komunikacijskom centru (OKC) Sektora za komunalno redarstvo održana je demonstracija sustava nadzora putem nadzornih kamera, a s ciljem uspješnijeg provođenja sustava gospodarenja otpadom kojim se kontrolira 170 lokacija sa spremnicima za odlaganje otpada kako bi se detektiralo eventualne prekršitelje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Grad Zagreb pokriva 170 lokacija putem 530 kamera operativno interesantne pozicije koje smo mi odredili. Veći dio grada je pokriven video nadzorom -  rekao je Željko Renić pomoćnik pročelnika Sektora za komunalno redarstvo. 

Zagreb: Demonstracija sustava videonadzora za nepravilno odlaganje otpada

- Svaki sustav koji može dati indiciju da se nešto događa pomaže, no naravno u ovom trenutku možemo govoriti o prevencijskoj mjeri koja za sobom povlači neko saznanje da je određeni prostor odnosno područje pokriveno sustavom video nadzora. Ono što je bitno kod ovakvih postupaka, ne osuđuje se osoba već javnost - rekao je Renić te priznao kako je mana ovakvog sustava manjak privatnosti i kršenje ljudskih prava. 

- Ipak to je dobra prevencijska metoda. Ukoliko građani imaju spoznaju da se na određenom prostoru snima, vrlo vjerojatno neće napraviti prekršaj - rekao je Renić te dodao kako ulovljeni građani koji nepropisno odlažu otpad većinom priznaju da su pogriješili.

Zagreb: Demonstracija sustava videonadzora za nepravilno odlaganje otpada

- Uvijek idemo sa minimalnom kaznom na početku i svi oni koji priznaju više to ne rade i ne ponavljaju djelo. To je naš cilj. Naša intencija nije represivno djelovanje na građane, nego da spriječimo da se to događa. Oni koji koji ne priznaju da su pogriješili, oni najčešće ponavljaju djelo - objasnio je Renić.

Što se tiče otkrivanja identiteta, na kameri se najčešće vidi iz kojeg je ulaza dotična osoba ušla i izašla, a najlakše prepoznaju osobe koje smeće dovoze automobilom.

Zagreb: Demonstracija sustava videonadzora za nepravilno odlaganje otpada

Naime, snimke su dostupne komunalnim redarima na uvid unutar 24 sata. Ovlašten komunalni redar ukoliko je došlo do prekršaja, će postupati prema prekršiteljima u realnom vremenu i mjestu. 

Uspješnost sustava je dokazan

Od početka godine, komunalno redarstvo je izdalo više od dvije tisuće kazni.

- Od sedam sati do deset sati danas nije bilo evidentiranih prekršaja po pitanju nepropisno odlaganja otpada od strane fizičkih ili odgovornih osoba - rekao je Renić na konferenciji za medije. Dok je govorio, na ekranu gdje je bilo prikazano raskrižje u užem centru starija gospođa je nepropisno pokušala odložiti otpad.

Na njenu nesreću, nije primijetila komunalnog redara koji se nalazio nedaleko od mjesta za odlaganje otpada. Nakon kratkog razgovora, gospođa u prekršaju je pokupila otpad i otišla u drugom smjeru.