Obavijesti

News

Komentari 5

VIDEO Veliki uspjeh riječke tvrtke: 'Pazimo najveći kruzer'

VIDEO Veliki uspjeh riječke tvrtke: 'Pazimo najveći kruzer'
4

Icon of the Seas, najveći je kruzer na svijetu. Vlasnici riječke tvrtke u njega su ugradili signalizaciju koja upozorava na sve nepogode na brodu i na moru - požare, prodore vode, kao i hitno napuštanje broda

VIDEO

Za sebe kažu: "Gdje ima mora, tu smo i mi!" Njihovom se elektronikom koriste brodovi diljem svijeta, a uređajem za kontrolu navigacijskih svjetala prošle su godine opskrbili 10 posto svjetskog tržišta. Izradili su i važan dio brodske elektroničke opreme za najveći kruzer na svijetu, Icon of the Seas, koji je nedavno na svoje prvo putovanje isplovio iz Miamija. Sve su to uspjesi vlasnika riječke tvrtke Inelteh.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Icon of the Seas stigao do Mexica 02:46

Osnovana je 1990. godine, a upornim radom i stručnošću otac Jezerko Crnić sa sinovima Darkom i Damirom pozicionirao se visoko na tržištu. Vlastitim razvojem i proizvodnjom postupno su postali prepoznati u svijetu kao tvrtka koja brodove oprema kompletima signalnih sustava za strojarnice (tzv. semaforima) te sustavima za mjerenje razine prodora vode. Njihova oprema ključna je za signaliziranje mogućih požara ili poplava, tj. prodora vode na megabrodovima poput Icon of the Seas.

- Za ovaj brod radili smo dio opreme koji se odnosi na prodor vode i mjerenje nivoa u tankovima. Ti sustavi certificirani su europskim certifikatom, koji se odnosni na performanse uređaja, kao i zaštitu ljudskih života na moru. Drugi dio koji smo radili bila je signalizacija koja nas upozorava na nekakve kritičke alarme, kao što su požar, napuštanje broda i slično - kaže Jezerko Crnić, direktor Inelteh inženjeringa za elektroničke uređaje i sisteme, Rijeka.

VIDEO Tisuće putnika najvećeg kruzera na svijetu u Meksiku dočekali mariachi i plesači
VIDEO Tisuće putnika najvećeg kruzera na svijetu u Meksiku dočekali mariachi i plesači

No nije sve stiglo preko noći. Na vlastiti razvoj i proizvodnju oslanjaju se više od tri desetljeća, uložili su mnogo truda, strpljenja i upornosti da bi se danas cijela proizvodnja elektronike, izumi, prototipovi te ispitivanja odvijali u njihovu pogonu, gdje zapošljavaju tim od 30-ak stručnjaka.

- Radimo s velikim firmama, poput Kongsberg Maritime i Fincantieri, za koje smo već isporučivali opremu. Uspjeli smo pridobiti velike proizvođače brodske elektroničke opreme i postali njihovi kooperanti, a oni brendiraju naše proizvode i prodaju ih u svijetu. Vrlo je važno da se plasirate, a to nekad traje godinama. Treba biti uporan i kvalitetan. Nismo serijska proizvodnja nego od proizvoda koje smo razvili sklapamo sisteme po narudžbi - ističe Crnić.

FOTO Najveći kruzer na prvoj je plovidbi. Duži je od Eiffelova tornja, pet puta teži od Titanica
FOTO Najveći kruzer na prvoj je plovidbi. Duži je od Eiffelova tornja, pet puta teži od Titanica

Inovativnost i različiti proizvodi temelj su ove obiteljske tvrtke, što se očitovalo i u suradnji s domaćim brodogradilištima. Icon of the Seas nije prvi megabrod koji su ineltehovci opremali brodskom elektronikom - za istog naručitelja već su opremili jedan prije njega, a potpisali su ugovor i za treći.

- Nije lako ući u pregovore s velikim brodograditeljima. Preduvjet kod posla ovog obujma jest da ste poznati u svijetu brodogradnje, da imate kvalitetan proizvod i da ste certificirani. Ti certifikati, koji se redovito obnavljaju, iziskuju mnogo novca i vremena, ali bez toga ne možete na brod. Izazov prije narudžbe je da tehnički zadovoljite sve naručiteljeve potrebe. Kad sklopite sve te kockice, proizvodnja i isporuka traju od dva do tri mjeseca - objašnjava Crnić.

Posljednji u nizu, najveći kruzer na svijetu, Icon of the Seas, dug je 365 metara, težak 250.800 tona, a njegova je gradnja koštala dvije milijarde dolara. Sagrađen je u brodogradilištu u Finskoj, ima 20 paluba, 40-ak restorana, barova i salona, sedam bazena, šest tobogana i devet whirlpoola. Gradnja uključuje nekoliko jedinstvenih postignuća, poput AquaDome, najveće strukture izrađene od stakla i čelika nad prostorom za putnike. To je mjesto za zabavu s restoranom i barom, kao i kazalištem za predstave u bazenima, a uključuje i vodopad visok oko 16 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije