News

Komentari 256

'Vidjeli smo što znači kad ništa ne radi. Zabrana rada nedjeljom je kao mjesec dana lockdowna'

'Vidjeli smo što znači kad ništa ne radi. Zabrana rada nedjeljom je kao mjesec dana lockdowna'

Zakon o trgovini će ići u javnu raspravu, a čini se da će Zakon podržati i koalicijski partneri, barem kada je u pitanju Radimir Čačić i njegovi Reformisti

Andrej Plenković jučer je najavio novi Zakonu o trgovini, kojom bi se zabranio rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, onih u turističkoj sezoni i u vrijeme blagdana. To će biti treći put da Vlada pokušava donijeti zakon kojim će se zabraniti, odnosno ograničiti, rad trgovina nedjeljom, iako Hrvatska u posljednjih 17 godina ima loša iskustva na tom polju, jer su oba prethodna zakona pala na Ustavnom sudu.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, za Index je rekao da mu nije jasna cijela galama oko nečeg što se, kako kaže, svodi na 10 dodatnih neradnih nedjelja u godini.

ODGOVORITE NAM U ANKETI Podržavate li zabranu rada nedjeljom?

- Danas ljudi u maloprodaji, konkretno u mom trgovačkom lancu, rade samo pola nedjelja. Dakle u godini su slobodni 25 nedjelja, a sad se predlaže da budu 36 nedjelja slobodni. Sad je cijela galama oko 10 nedjelja. Ispada da svi rade sve nedjelje, što nije točno. Druga stvar, kad bude usvojena ta odluka o zabrani, molim neka obavijeste Amazon da zacrne svoju stranicu taj dan jer nije u redu da tamo kupuju, dok istovremeno ne mogu kupovati kod nas koji punimo BDP - navodi Školnik.

Zakon će ići u javnu raspravu, a čini se da će Zakon podržati i koalicijski partneri, barem kada je u pitanju Radimir Čačić i njegovi Reformisti.

Čačić da Reformisti već sada imaju prijedlog da se zabrana rada ne odnosi na trgovačke obrte, primjerice male kvartovske dućane u kojima su vlasnici ujedno i oni koji rade.

- Mislim da se njima treba dopustiti rad nedjeljom, ako netko, tko je vlasnik obrta želi nedjeljom raditi u malom kvartovskom dućanu neka radi. Pa on ne ugrožava radnika, niti njegovo pravo na slobodan dan - rekao je Čačić.

Neradnu nedjelju u Hrvatskoj najviše zagovara Crkva, dok poslodavci i ekonomisti u toj odluci ne vide puno pozitivnog.

- Vidjeli smo prošle godine što znači za ekonomiju kada se sve zatvori i ništa ne radi. Sada ćemo, dakle, imati 36 dana godišnje u kojima se ne radi, što je ekvivalent jednom mjesecu lockdowna za ugostitelje, ali i maloprodaju - rekao je Vuk Vuković za Index.

Najčitaniji članci