Obavijesti

News

Komentari 1

Vijeće Europe je pozvalo države članice: Zaštitite novinare kako bi se zaštitilo demokraciju

Vijeće Europe je pozvalo države članice: Zaštitite novinare kako bi se zaštitilo demokraciju

Pejčinović Burić je upozorila da je sloboda medija u Europi i dalje pod stalnim napadom, kako pokazuje godišnje izvješće Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara

VIDEO

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je na Svjetski dan slobode medija države članice da zaštite novinare i medije, upozorivši da bez slobodnih i neovisnih medija i novinara demokracija slabi i može propasti. "S obzirom na to da milijuni građana Europe i drugih kontinenata 2024. glasaju na ključnim izborima, moramo podsjetiti na kritičnu ulogu koju novinari i kvalitetni mediji imaju u osiguranju pristupa pluralističkim i pouzdanim informacijama i raznolikim mišljenjima i idejama kako bismo mogli donijeti informirane odluke kada ostvarujemo svoja demokratska prava", istaknula je Pejčinović Burić, po priopćenju.

"Bez raznovrsnih, slobodnih i neovisnih medija i novinara, prava demokracija slabi i može propasti. Oni su stup demokracije i nikada ne bismo smjeli zaboraviti da je njihova sloboda također i naša", naglasila je.

"Međutim, da bi mediji i novinari igrali svoju ključnu demokratsku ulogu, oni moraju moći raditi u sigurnom okruženju", poručila je. 

Mažar tvrdi da se novinarima ne mogu pregledavati uređaji. Kako će onda znati tko je izvor?
Mažar tvrdi da se novinarima ne mogu pregledavati uređaji. Kako će onda znati tko je izvor?

Pejčinović Burić je upozorila da je sloboda medija u Europi i dalje pod stalnim napadom, kako pokazuje godišnje izvješće Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Te prijetnje uključuju nezakonito podmetanje špijunskih softvera i zlonamjerne tužbe protiv novinara, fizičke napade, zastrašivanje, pritvaranje, restriktivno zakonodavstvo, zarobljavanje medija i napade na javne medije.

Kako bi riješile te izazove, države članice Vijeća Europe trebale bi provesti Preporuku Odbora ministara za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara i drugih medijskih aktera i pripremiti nacionalne akcijske planove kao dio kampanje Vijeća Europe "Novinari su važni", poručila je, pozdravivši što su neke države članice poduzele prve korake za provedbu te inicijative.

Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u Hrvatskoj "zabrinjavaju"
Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u Hrvatskoj "zabrinjavaju"

U pogledu sve češće prakse zlonamjernih tužbi koje imaju za cilj uznemiravanje i ušutkavanje novinara, medija i drugih nadzornih dijela, države članice trebale bi usvojiti zakonodavne okvire koji će svima omogućiti da sudjeluju u javnoj raspravi i javnim poslovima sigurno i bez straha.

UNESCO: Sve više nasilja prema novinarima koji izvještavaju o okolišu

Novinari koji izvještavaju o pitanjima okoliša suočavaju se sa sve većim nasiljem diljem svijeta od strane državnih i privatnih aktera, objavio je UNESCO u četvrtak, ističući da su 44 od tih novinara ubijena između 2009. i 2023. godine. Više od 70 posto od 905 novinara koje je UN-ova agencija ispitala u 129 zemalja reklo je da su bili napadnuti, izloženi prijetnjama ili pod pritiskom, te da se nasilje protiv njih pogoršalo, s 305 napada prijavljenih samo u posljednjih pet godina. UNESCO, UN-ova agencija za kulturu, u svom je izvješću izvijestila o fizičkim napadima, ozljeđivanju, uhićenjima i uznemiravanju, kao i pravnim radnjama protiv novinara, uključujući tužbe za klevetu i kaznene postupke.

HND: Plenković ne može biti glavni urednik hrvatskih medija
HND: Plenković ne može biti  glavni urednik hrvatskih medija

Najmanje 749 novinara, skupina novinara i medijskih kuća napadnuto je u 89 zemalja u svim regijama, navodi se u izvješću, pri čemu su državni akteri odgovorni za najmanje polovicu, a privatni za najmanje četvrtinu.

"Državni akteri, policija, vojne snage, državni službenici i zaposlenici, lokalne vlasti, odgovorni su za većinu napada za koje su dostupne informacije o počiniteljima", stoji u izvješću.

Ovi novinari pokrivali su širok raspon tema, uključujući prosvjede, sukobe zbog rudarenja i zemlje, sječu i krčenje šuma, ekstremne vremenske prilike, onečišćenje i štete po okoliš te industriju fosilnih goriva.

Muškarci su općenito češće napadani, a žene češće digitalno, stoji u izvješću.

VIDEO Zapalili svijeće za ubijene kolege u Gazi: 'Novinari i civili nisu mete. Oni se bore za istinu'
VIDEO Zapalili svijeće za ubijene kolege u Gazi: 'Novinari i civili nisu mete. Oni se bore za istinu'

Od 44 novinara koji su ubijeni u 15 zemalja dok su izvještavali o pitanjima okoliša, samo je pet slučajeva rezultiralo osudama, navodi se u izvješću. U 19 od 44 ubojstva počinitelji su ostali neidentificirani.

Najmanje 24 novinara preživjela su pokušaje ubojstva.

UNESCO nagradu za slobodu tiska dodijelio palestinskim novinarima

Palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili su nagradu kojom se slavi sloboda tiska, objavilo je UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim novinarima je dodijeljena je u četvrtak navečer u Čileu. "U ovim vremenima tame i beznađa, želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima", rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel.

"Kao čovječanstvo, imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja."

Ruski projektil pogodio Harkiv. Ozlijeđeno deset ljudi: 'Među ozlijeđenima i turski novinari'
Ruski projektil pogodio Harkiv. Ozlijeđeno deset ljudi: 'Među ozlijeđenima i turski novinari'

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da se nagradom odaje počast hrabrosti novinara u teškim i opasnim okolnostima.

"Još jednom ove godine, nagrada nas podsjeća na važnost kolektivnog djelovanja kako bismo osigurali da novinari diljem svijeta mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao informiranja i istraživanja".

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika nalazi se među više od 35.000 ubijenih od početka rata 7. listopada.

Od 1. svibnja prijavljeno je još 16 ozlijeđenih novinara, četiri su nestala, a 25 je uhićeno, rekao je CPJ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je