Obavijesti

News

Komentari 13

'Deklaraciji iz Mostara nema mjesta u novom pristupu EU'

'Deklaraciji iz Mostara nema mjesta u novom pristupu EU'
1

U Bruxellesu se sastaje Vijeće ministara vanjskih poslova. Održat će raspravu o odnosima s Afrikom, a razgovarat će i o naporima na mirnom riješenju krize u Libiji

VIDEO

Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora iz Mostara nema prostora u novom pristupu Europske unije prema Bosni i Hercegovini, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Vijeće EU donijelo je odluku o aktivaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, što je ranije i obećalo da će učiniti u sklopu tzv. novog pristupa EU prema BiH. Za razliku od prijašnjeg pristupa prema BiH, koji se temeljio na promjeni ustavnih odredbi kao prvom koraku na putu prema EU, Europska unija sada potiče BiH da se koncentrira na socioekonomske reforme. Hrvatski narodni sabor, krovna organizacija hrvatskih političkih stranaka u BiH, založio se za ustavne promjene koje bi BiH prekrojile u četiri federativne jedinice, a ministrica Pusić u Bruxellesu je odgovorila na novinarsko pitanje je li takav zahtjev u skladu s novim pristupom EU prema BiH.

- To nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj državi, prema izvlačenju iz vječnog unutrašnjeg preispitivanja, kuhanja, gdje BiH godinama nije makla s mjesta. I svatko tko hoće dobro Hrvatima, Bošnjacima ili Sbrma u BiH zna da je europski put BiH ono što svim ljudima u BiH može donijeti napredak i tim putem ćemo ići. Tim putem će ići EU i tim putem će ići BiH - rekla je Pusić.

U zaključcima Vijeća EU također se govori da politički lideri BiH trebaju, u konzultaciji s EU ali i s civilnim udrugama u BiH, osmisliti i provoditi reforme. Napredak u provođenju tih reformi trebao bi dovesti BiH do trenutka u kojem može podnijeti zahtjev za članstvo u EU, javlja Večernji list. 

Kako osigurati mir i sigurnost u Africi?

Ministri vanjskih poslova EU u Bruxellesu sudjeluju u  raspravi o odnosima s Afrikom, a razgovarat ce i o naporima na mirnom rješenju krize u Libiji, javlja HRT.

Vijeće razmatra kako Europska unija može najbolje osigurati mir i sigurnost u Africi. Od konkretnijih stvari trebali bi utvrditi Akcijski plan za Gvinejski zaljev gdje su otmice na moru, organizirani kriminal i konstanti ilegalni izlov ribe u porastu. Osim sigurnosnog aspekta govora će biti i o održivom razvoju i sprječavanju siromaštva u Africi. Europa je najvažniji afrički trgovinski partner.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa