Obavijesti

News

Komentari 3

Vili Beroš potvrdio: Delta soj našli na tri lokacije. Taj soj je 10 puta zarazniji od postojećeg

Vili Beroš potvrdio: Delta soj našli na tri lokacije. Taj soj je 10 puta zarazniji od postojećeg
2

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa...

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je upozorio da se delta-plus soj koronavirusa, 10 posto zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije, u zemlji se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, pa je pozvao građane da se što prije cijepe.

- Delta-plus soj pojavio se prošloga tjedna u Hrvatskoj i do sada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu - rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći to kao dodatni argument za cijepjenje.

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa, kazao je i dodao kako je treća doza osobito značajna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

Visoki brojevi novozaraženih, ali i rekordi u cijepljenju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u cijepljenju. Tako je samo jučer utrošeno više od 27 tisuća doza, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva. U zadnja 24 sata udio novozaraženih među testiranima je 42,48 posto.

Beroš je iznio i podatak da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan ranije.

Imamo rekordan broj novozaraženih, Stožer predstavio nove mjere

Izrazio je uvjerenje da ovaj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja.

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe covid potvrda.

'To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu', istaknuo je.

Covid potvrde nisu pojedinačna prava, nego očuvanje života i zdravlja

'Covid potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostim', poručio je ministar. Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 covid potvrda.

Iako bolnice dodatno smanjuju hladni pogon i elektivne zahvate, Beroš je naveo da je do sada 'u svim fazama epidemije osigurano nesmetano pružanje skrbi svim hitnim i prioritetnim pacijentima'.

Ministarstvo zdravstva, naveo je, u tom je smislu zatražilo od HZZO-a analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških boelsnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim (privatnim) pružateljima zdravstvenih usluga.

'Ovo je mjera predostrožnosti kojom želimo osigurati maksimalno moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim ne-covid bolesicima', poručio je.

Na razini primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ponovno su aktivirane covid ambulante na 46 lokacija, a ministar je zamolio sve u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da one uredno funkcioniraju.

Stožer sutra donosi odluku o obaveznim covid potvrdama

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će sutra Stožer donijeti nove odluke o obavezi testiranja na koronavirus kao preduvjetu za obavljanje poslova i djelatnosti, od čega će biti izuzeti oni s EU digitalnim covid potvrdama.

Podsjetio je da su zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj 5. studenoga donesene odluke o ograničenju okupljanja i strožim epidemiološkim mjerama koje vrijede do 30. studenoga.

Izvijestio je i da je u proteklih tjedna dana obavljeno je 16.609 nadzora, zbog kršenja mjera izdano je 18 prekršajnih naloga, 25 pisanih upozorenja te četiri usmena rješenja i 33 obavijesti o počinjenju prekršaja, podneseno je 15 optužnih prijedloga i naplaćeno deset novčanih kazni na mjestu izvršenja.

Državni inspektorat podnio 15 optužnih prijedloga

Policija je provela 13.500 nadzora pravnih subjekata, a zbog kršenja mjera izdano je 33 obavijesti o počinjenom prekršaju. Državni inspektorat obavio je 366 nadzora i zbog nepridržavanje mjera podneseno je 15 optužnih prijedloga, izdana su četiri usmena rješenje i naplaćeno je sedam novčanih kazni.

Zbog kršenja mjere obaveznog korištenja maske naplaćeno je 19 novčanih kazni.

Utvrđeno je i 37 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti izdano 35 prekršajnih naloga i podnesena dva optužna prijedloga.

Evidentirano je i šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina