Obavijesti

News

Komentari 34

Vilim Ribić šuti kao zaliven oko sindikalnog poreza: 'Nemojte me više nikad zvati...Dobro?'

Vilim Ribić šuti kao zaliven oko sindikalnog poreza: 'Nemojte me više nikad zvati...Dobro?'

Sindikati javnog sektora dugi niz godina traže da se uvede obaveza da sindikalnu članarinu plaćaju i oni koji nisu članovi sindikata. Smatraju da i oni koji nisu članovi jednako uživaju u pravima za koja se izbore sindikati

VIDEO

Ja neću s vama komunicirati. I nemojte se naljutiti. Vi znate što radite, dobivate za to plaću, radite, to je pitanje vaše savjesti. I ljudskosti. I toga kod vas nema. I nemojte me više nikada zvati. Dobro? Doviđenja. Patničkim tonom ispratio nas je Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti kojega smo željeli pitati za komentar vezano za eventualno uvođenje svojevrsnog sindikalnog poreza.

Ravnoteže obaveza

Naime, sindikati javnog sektora dugi niz godina traže da se uvede obaveza da sindikalnu članarinu plaćaju i oni koji nisu članovi sindikata jer uživaju u svim pravima za koja se za sve zaposlenike izbore sindikati.

Ribić i još 9 Hrvata dobivaju od 290 eura dnevnice za virtualne sastanke, poslao i priopćenje
Ribić i još  9 Hrvata dobivaju od 290 eura dnevnice za virtualne sastanke, poslao i priopćenje

Vlada Andreja Plenkovića razmatra taj model, uz još njih nekoliko. U Planu oporavka tako se, između ostalog, predlaže uvođenje naknade za korištenje prava iz kolektivnih ugovora za radnike koji nisu članovi sindikata, model vremenskog ograničenja primjene prava iz kolektivnog ugovora na radnike koji nisu učlanjeni u sindikat te model ugovaranja dodatnih prava samo za članove sindikata. U Vladi naime smatraju kako je potrebno je uspostaviti ravnotežu između financijskih obveza članova sindikata i ugovorenih prava iz kolektivnih ugovora koja konzumiraju svi radnici, a sve u cilju promicanja socijalnog dijaloga i jačanja sindikata, posebice u okolnostima sve rjeđeg participiranja radnika u sindikalnom djelovanju, odnosno u kolektivnom pregovaranju.

Ribić je novu vilu jeftino dobio od čovjeka čije tvrtke godinama grade stanove za sindikate!
Ribić je novu vilu jeftino dobio od čovjeka čije tvrtke  godinama grade stanove za sindikate!

Tinka Zemunik, sada u mirovini, ali prethodno dugogodišnja šefica splitske podružnice Sindikata hrvatskih učitelja podržava uvođenje sindikalnog poreza.

Ideja stara deset godina

- Činjenica jest da ljudi koji nisu u sindikatu uživaju sva prava za koja se sindikat izbori. Novac ne mora nužno ići sindikatu, može ići u neki drugi fond, ali ako imaju ista prava kao i drugi, trebali bi participirati. Ta ideja postoji sigurno već desetak godina, ali nije bilo sluha od strane Vlade. Članarina prema sindikatima je jedan posto neto plaće. Od toga 0,5 posto ostaje sindikalnoj podružnici odnosno školi, 0,1 posto županiji za rad županijskog povjerenika, 0,4 posto za rad centrali u Zagrebu. Od tih 0,4 posto, 0,1 posto ide u štrajkački fond. Novac u sindikatima se zaista racionalno troši, na prostore, plaće zaposlenika... – kaže nam Tinka Zemunik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa