News

Komentari 41

Vinar Josip Galić mora vratiti 10 milijuna kuna iz EU fondova

Vinar Josip Galić mora vratiti 10 milijuna kuna iz EU fondova

Europski ured za borbu protiv prevara otkrio je malverzacije s europskim novcem koji je Galić dobio na natječaju ministarstva poljoprivrede

Kutjevačka vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna koje su dobili iz EU fondova, piše Telegram.

Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) otkrio je malverzacije s europskim novcem koji je vinar Josip Galić dobio na natječaju ministarstva poljoprivrede. Novac iz fondova je odobren za radove na novoj zgradi vinarije koje je radila tvrtka u vlasništvu sina Josipa Galića što je nedopušteno, ustvrdio je OLAF.

Zatražili su da vrate novac, a hrvatskom tužiteljstvu preporučili su da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.

Za ovaj slučaj je nadležna Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a za Jutarnji list su potvrdili da je 'poništena odluka o odobrenju projekta i donesena odluka o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.422 kuna'.

Vlasnike vinarije Josip Galić je šokiran tom odlukom te ju smatra nezakonitom, rekao je za Jutarnji list.

Njegovi odvjetnici za Telegram su još u srpnju najavili kako će 'svaki zahtjev za utvrđivanjem nepravilnosti i povratom potpore odlučno osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima'.

Telegram je tada kontaktirao i Županijsko državno odvjetništvo s upitom hoće li postupiti prema preporuci OLAF-a i pokrenuti kazneni progon. Rekli su kako su još prošle godine dobili anonimnu prijavu o sumnjivom tijeku novca iz EU fondova za gradnju Vinarije Galić, ali još nisu odlučili hoće li otvoriti istragu.

Najčitaniji članci