Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Virovitica: Zamijenili lijesove i pokopali ih na kriva mjesta

Branka Bergmana (82), koji je trebao biti pokopan u 14 sati na polju broj 25, smjestili su u grobnicu Ivke Vidak (87), čiji je sprovod bio u 12 sati na polju broj 4

24sata
Foto: 24sata
154 komentara

Tog su dana, kako doznajemo na virovitičkom gradskom groblju, imali tri sprovoda. Prvi u 12, drugi u 13 i treći u 14 sati. Sva su tri lijesa bila zatvorena i smještena u kapelici na groblju.

Djelatnici virovitičke tvrtke Flora VTC, koji rade na gradskom groblju, 19. siječnja zamijenili su lijesove s pokojnicima koje su trebali pokopati.

Pokojnika Branka Bergmana (82), koji je trebao biti pokopan u 14 sati na polju broj 25, smjestili su u grobnicu Ivke Vidak (87), čiji je sprovod bio u 12 sati na polju broj četiri. Grešku su uvidjeli tek nakon dva sata, a navodno ju je primijetila Bergmanova obitelj, koja je shvatila kako su pred grobnicu donijeli drukčiji lijes od onog koji su kupili. Zbog toga su lijes s Bergmanom morali otkopavati i premještati na mjesto gdje je i trebao biti pokopan. Virovitičani, koji su tog dana bili na groblju i sprovodu kažu kako je cijela situacija bila jako neugodna. Obje obitelji bile su šokirane i u nevjerici. Iz tvrtke Flora VTC potvrdili su nam da je došlo do pogreške.

Isprike javnosti i obitelji

- Osim još jedne isprike javnosti te iskaza najiskrenijeg ljudskog žaljenja obiteljima, nemamo više što drugo dodati osim onoga što smo već učinili - rekao nam je direktor Željko Iharoš. Nije nam mogao reći hoće li i na koji način netko snositi posljedice zbog ovog propusta. Na oba sprovoda bio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji nas nije mogao primiti jer je bio na sastanku. Iz njegova ureda rekli su kako je gradonačelnik objema obiteljima izrazio sućut te ih obišao i poručio kako im stoji na raspolaganju. Radnici s groblja nisu bili raspoloženi za izjave, a navodno već noćima ne spavaju.

'Kriv je ljudski faktor'

– Cijeli grad bruji o tome. Radi se o ružnom propustu za koji je kriv ljudski faktor. Na groblju ih radi četvero, a tog dana su stvarno imali gužvu jer su sva tri sprovoda išla jedan za drugim. U takvim situacijama bi ih moralo biti barem osam, a ne četiri. Ne mogu četiri muškarca biti zadužena za kopanje jame, sahrane, izvođenje lijesova iz kapelice i dovođenje do ukopnog mjesta – kažu Virovitičani. Pokojni Branko Bergman živio je sam u Mihanovićevoj ulici u centru grada, dok je ostatak obitelji na sprovod stigao iz Osijeka. Prije umirovljenja radio je u Vodoprivredi i bio ministar vodoprivrede u prvim Vladama samostalne Hrvatske, a nakon toga se zaposlio u Hrvatskim vodama te u gradskoj tvrtki Brana. Obitelj pokojne Ivke Vidak nije htjela previše razgovarati o ovom incidentu.

'Nikoga ne krivimo'

– Ne krivimo nikoga jer nisu svjesno išli pogriješiti. Oštećeni smo i povrijeđeni, ali ne bismo više htjeli komentirati. Neka baka počiva u miru Božjem – rekli su. Poznanici se čude što su lijesovi u kapelici bili zatvoreni.

– Obično se lijesovi u kapelici drže otvorenima ako se netko želi oprostiti. Zašto ovog puta nije bilo tako, ne znamo – rekli su. 

Možda vas zanima i ovo:
Message