News

Komentari 92

Virus se sve snažnije širi, a na ovoj karti ga pratite po svijetu

Virus se sve snažnije širi, a na ovoj karti ga pratite po svijetu

Na interaktivnoj karti svijeta možete pratiti kako se širi zaraza, koliko je oboljelih, koliko umrlih i koliko je izljiečenih pacijenata zaraženih korona virusom

Za sve one koji u svakom trenutku žele znati kako se korona virus širi svijetom, napravljena je interaktivna karta koja uživo prikazuje kretanje zaraze.

Karta, osim zaraženih mjesta, pokazuje i koliko je dosad zaraženih i izliječenih te koliko je oboljelih preminulo.

Na karti možete točno vidjeti i gdje ima koliko zaraženih te koliko je potvrđenih i koliko je onih za koje se sumnja da su zaraženi. Karta prikuplja podatke svih relevantnih zdravstvenih organizacija i uživo prati sve promjene vezane uz praćenje virusa.

INTERAKTIVNA KARTA ZARAZE:

Sve snažnija sposobnost širenja virusa

Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti.

Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena.

Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom toga razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tijekom 2002. i 2003.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napori da se ograniči širenje koji su do sada obuhvatili ograničavanje prometa putnika te otkazivanje događaja na kojima se okuplja veliki  broj ljudi bit će pojačani, kazao je Ma drugog dana kineskih novogodišnjih blagdana.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove među kojima i Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada.

Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s "teškom situacijom" u trenutku dok vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju.

U nedjelju je Kina objavila da uvodi zabranu prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama. Kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na tim platformama.

News conference on the outbreak of the new coronavirus in Beijing

SAD je objavio da povlači konzularno osoblje iz Wuhana.

Svjetska zdravstvena organizacija ovog tjedna nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem no neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti.

U nedjelju Kina je potvrdila da je do 25. siječnja 1975 osoba zaraženo tim virusom a dosad je od bolesti preminulo njih 56.

Mjere provedene u Kini obuhvaćaju i karantenu nad Wuhanom, gradom od 11 milijuna stanovnika do kojeg prometuju samo vozila hitnih službi.

Zdravstvene vlasti u Pekingu pozvale su u nedjelju stanovnike da izbjegavaju rukovanje i uputile ih da se pozdravljaju mahanjem ruke, a najavile su i da će se početak nastave nakon novogodišnjih blagdana odgoditi.

Izbijanje zaraze zasjenilo je proslavu kineske Nove godine kada stotine milijuna Kineza putuje. Mnoga su turistička odredišta zatvorena, a događaji na otvorenom otkazani, kao i projekcije u kino-dvoranama.

Novootkriveni virus alarmirao je zbog toga što je mnogo toga još kod njega nepoznato, primjerice koliko je opasan i koliko se brzo može širiti među ljudima.

Izaziva upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

U subotu je Hong Kong proglasio izvanredno stanje i otkazao proslave te ograničio odlaske u ostali dio Kine. U nedjelju zatvoreni su hongkonški Disneyland i tematski Ocean Park. Šangajski Disneyland već je ranije zatvoren.

U Hong Kongu potvrđeno je pet slučajeva zaraze.

Kanada je u subotu potvrdila da je otkrila prvi slučaj zaraze kod stanovnika koji se vratio iz Wuhana, a isti dan je i Australija potvrdila prva četiri slučaja. U Maleziji je otkriveno četiri slučaja a Francuska je u petak objavila prve europske slučajeve bolesti. I u SAD-u je zabilježeno nekoliko slučajeva.

Zračne luke širom svijeta pojačale su zdravstveni nadzor putnika iz Kine, no mjera nije tako učinkovita jer su primjerice dva od tri slučaja otkrivena  u Francuskoj doputovala u tu zemlju iz Kine bez simptoma bolesti. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci