Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
19 komentara

'Više nema razloga za štrajk u Đuri Đakoviću, idemo raditi'

Stvorili smo si preduvjete da budu dovršeni započeti vagoni, koje ćemo isporučiti kupcima i njih naplatiti i na taj način ćemo osigurati isplatu plaća za studeni i prosinac, tako da su prestali svi razlozi za štrajk, kaže Barić

Foto: Borna Filic/PIXSELL
19 komentara

U Vladi RH, kod premijera Andreja Plenkovića imali smo jedan konstruktivan sastanak. Osim nas iz Đure Đakovića, sindikata metalaca, sastanku je nazočio i ministar financija Zdravko Marić, predstavnici Hrvatske poštanske banke i HABOR-a. On što smo čuli dosta nas je ohrabrilo, jer premijer je rekao da je Đuro Đaković perspektivna tvrtka kojoj treba pomoći. On je htio već sutra doći u naše proizvodne hale, smo s obzirom da su ljudi na kolektivnom godišnjem odmoru, dogovorili smo se da se u Slavonskom Brodu vidimo 7. siječnja iduće godine. Stvorili smo si preduvjete da budu dovršeni započeti vagoni, koje ćemo isporučiti kupcima i njih naplatiti i na taj način ćemo osigurati isplatu plaća za studeni i prosinac, tako da su prestali svi razlozi za štrajk. Idemo odmah nakon nove godine raditi. Složio se s nama i premijer Andrej Plenković, rekao je Ivan Barić, sindikalni povjerenik Đuro Đaković Specijalnih vozila d.d., netom nakon održanog sastanka u ponedjeljak u Zagrebu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ističe da je kratkoročno odnosno srednjoročno rješenje kreditni aranžman, koji je država spremna pokriti državnim jamstvom, u iznosu od otprilike 150 milijuna kuna. Time će se do 17. siječnja 2020. godine deblokirati poslovni računi onih društava unutar Đure Đakovića koji su u ovom trenutku u blokadi, rekao je Horvat, napominjući kako će se time osigurati i likvidnost za završetak postojećih i ugovorenih poslova, a u ovom trenutku su tri ugovora na snazi. 

Dodjela odluka o financiranju u okviru poziva -  Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti | Autor: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Završetkom i isporukom robe po ta tri ugovora doći će se do dodatne likvidnosti od 128 milijuna kuna, koji će biti "dodatni kisik za opstojnost Đure Đakovića", kazao je ministar gospodarstva. 

Dodao je i kako se usporedo kreće u izradu plana restrukturiranja, za koji se mora dobiti suglasnost Europske komisije.

- Za to će nam otprilike trebati četiri do šest mjeseci. S ovim aranžmanima koji su danas na stolu, koje predlažemo, Đuro Đaković može živjeti sljedeći šest mjeseci - poručio je Horvat. 

Zagreb: Dolazak ministara na 177. sjednicu Vlade RH ODGOVOR CULEJU Horvat: Svaki pravi član HDZ-a ima jednu jedinu kandidatkinju

Objašnjava da nakon toga slijedi temeljito restrukturiranje, revizija svih onih ugovora koji su sklopljeni i predmet su poslovne aktivnosti Đure Đakovića u 2020. i 2021. i prestanak poslovanja trgovačkih društava unutar Đure Đakovića na poslovima koji za to trgovačko društvo ne nose profit i dobit već stvaraju određeni gubitak. 

- Danas smo došli do konsenzusa - svi akteri ovog procesa suglasni s time da ovim postupkom štitimo i branimo trgovačko društvo, a ne samo, isključivo svako radno mjesto - rekao je Horvat, objašnjavajući da će do informacije ima li u ovom trenutku viška radnika u Đuro Đaković grupi doći kvalitetnom analizom, koja mora biti dio programa restrukturiranja. 

Kazao je i kako ga veseli da su i sindikati i uprava slavonskobrodske tvrtke te u Vladi svjesni činjenice da će, ako se do takvog zaključka dođe, određeni broj radnika iz Đure Đakovića morati preseliti ili u neka druga trgovačka društva ili se drugačije zbrinuti. 

Slavonski Brod: Konferencija za medije štrajkaškog odbora tvrtke Đuro Đaković PRIJETE PROSVJEDOM ZA BOŽIĆ Sindikati zbog Đure Đakovića traže hitan sastanak u Vladi

Horvat je rekao i kako tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila danas ima novu, mladu, ambicioznu upravu, iza koje stoji i sindikat.

Najavio je i kako će ovog i sljedećeg tjedna i Đuro Đaković d.d. kompletirati će svoju upravu. Ono što želim je da se, uz jednu mladost koja ima perspektivu, menadžment kompletira i s ljudima s iskustvom, kako bi donijeli na stol perspektivan model, i kratkoročan i dugoročan, unutar kojeg će se sklapati profitabilni poslovi i na poslovima zarađivati, kazao je Horvat.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message