Obavijesti

News

Komentari 2

Više od 100 tisuća birača izvan zemlje želi glasati na izborima

Više od 100 tisuća birača izvan zemlje želi glasati na izborima
1

Rekordan broj, preko 100.000 birača izvan BiH prijavio se za lokalne izbore koji se u toj zemlji, osim Mostara, održavaju sredinom studenog

VIDEO

Kako je priopćeno iz središta bosanskohercegovačke diplomatske službe, rekordan broj prijavljenih građana govori o podizanju svijesti birača prema domovini. Rok za prijavu birača izvan zemlje istekao je 1. rujna.

„Rekordan broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim sudjelovanjem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Njihovi službenici su posljednjih mjesec dana bili dostupni građanima i vodili kampanju u inozemstvu.

"Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o sudjelovanju na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Najiskrenije se nadam da naš trud neće biti uzaludan te da će građani koji su se registrirali kada dođe vrijeme iskoristiti svoje pravo i glasati", izjavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Nakon što se potvrdi kako je njihova prijava valjana, biračima izvan zemlje poštom će se poslati birački materijali, koje će oni nakon glasanja poslati na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Glasnović želi novi izborni zakon o zaštiti Hrvata u BiH
Glasnović želi novi izborni zakon o zaštiti Hrvata u BiH

Iz SIP-a su rekli za Hinu da je prema još uvijek službeno nepotvrđenim podacima za glasanje na lokalnim izborima pristiglo oko 120.000 tisuća prijava, no da će tek nakon svih provjera dostavljenih dokumenata biti poznato koliko će birača moći glasati izvan zemlje.

Kazali su da je do sada najveći broj birača izvan zemlje glasao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, SAD-a i skandinavskih zemalja, gdje se i nalazi najveći broj građana BIH koji su uglavnom prognani za vrijeme rata.

Na posljednjim općim izborima izvan zemlje prigodu glasovati imalo je 77.814 birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca