Obavijesti

News

Komentari 51

Višnja Škreblin (77) ne propušta prosvjede: 'Mi smo najšutljivija i najbolesnija nacija na svijetu'

Višnja Škreblin (77) ne propušta prosvjede: 'Mi smo najšutljivija i najbolesnija nacija na svijetu'
3

Višnja je vjerojatno najstarija aktivistkinja u Hrvatskoj, a prosvjede ne propušta. Kaže da su joj ušli pod kožu, a prvi na koji je izašla bio je 1998. godine. Danas je na Trgu oduševila transparentom...

VIDEO

Prva subota u mjesecu ponovno je prošla uz molitelje na trgovima i protuprosvjednike. U Zagrebu je pred njih opet stala neumorna Višnja Škreblin (77) vjerojatno je najstarija aktivistkinja u Hrvatskoj. Gospođa Višnja rijetko koji prosvjed propusti, a pogotovo ove subotom. Svaki put oduševi s originalnim transparentom, a ove subote molitelje je dočekala s natpisom 'Mole krunicu, sanjaju djevicu'.

Zagreb: Prosvjednici moliteljima opet poručili: 'Moje tijelo, moj izbor!'

- Čula sam čak iz Ureda predsjednika, rekla mi je jedna gospođa što tamo radi prošli puta, da sam ja kraljica transparenta. I tog sam ja svjesna, nek se javi netko tko mi može konkurirati, pa ja preko 200 transparenata imam. Ne mogu ljudi vjerovat koliko ih je, a još koliko su mi ih potrgali. Znate ima luđaka pa ti zgrabe transparent pa ga potrgaju. Ali uvijek je nešto novo, a ideja mi ne nedostaje, maštovita sam. Bistrim si mozak tako - rekla nam je Višnja.

Prosvjedi su joj kaže ušli pod kožu, a prvi na koji je izašla bio je 1998. godine.

Prosvjednici nalijepili trake kao za očevid i poručili klečavcima: 'Ovu ženu ubio je sustav!'
Prosvjednici nalijepili trake kao za očevid i poručili klečavcima: 'Ovu ženu ubio je sustav!'

- Ja sam tada počela i znate kad si u duši pravdaš, nema toga što bi mene zaustavilo. Ja živim na kraju Zagreba, volim spavat ujutro, ali ne bi propustila prosvjed ni za što. Ovaj subotom nisam još ni jedan propustila, jedino kad sam na moru onda ne idem preko ljeta. Jednostavno mi je ušlo pod kožu. Ja sam si u glavi to tako posložila da je to moja građanska dužnost i od toga se ne mičem dokle god ide. Nije mi lako uvijek, ali nisam odustala još od sebe, a imala bi razloga, ja sam poprilično bolesna žena, ali si mislim ne ne... Ima me tko otpeljati, ali ja uvijek idem sa svojim kolicima, ne volim ovisiti o nikome - govori Višnja.

U medijima je odjeknulo kad  je sa svojom hodalicom gurnula Ivana Pernara koji ju je snimao mobitelom, a napade na sebe često je doživljavala.

Zagreb:  Gospođa s kolicima nasrnula na Ivana Pernara

- Bilo je dosta napada na mene, čak mi je jednom čovjek prijetio da ima nož, a ja sam mu rekla hajde daj ja imam sjekiru pa ćemo vidjet. Bilo je svašta, bilo je i udaraca, jedan mi je ruku u ramenu skoro iščašio jer sam držala čvrsto transparent, a on mi ga je pokušao istrgnut i zavrnuo mi je ruku. Bilo je i s policijom bliskih susreta, jedan me policajac udario, njega sam prijavila i oni su mi se duboko ispričali da je to bio u gužvi. Danas me zato lijepo pozdravljaju, poznaju me već - kaže Višnja.

Molitelji, kojih je danas bilo u nešto manjem broju, često joj znaju prići i prijetiti paklom.

- Danas mi je prišao jedan dečko mladi, klečavac, rekao mi je samo vi dajte, ali nećete još dugo, godine su vam tu završit ćete u paklu. Ja velim fala ti samo nek ja završim, a ti stari moj kleči i dalje. Išao im je na živce moj transparent. Interesantni su ti ljudi, uvijek se misliš da su to primitivci, a znaju biti i jako fini i uglađeni. Došao mi je tako jedan gospodin i pitao me što se ja ne bojim pakla, a rekoh zašto bih kad znam da sam dobra osoba - dodaje Višnja.

VIDEO Baka hodalicom napala Pernara, razdvajala ih policija
VIDEO Baka hodalicom napala Pernara, razdvajala ih policija

Cijeli taj pokret je duboko zabrinjava, što joj je dodatna motivacija da izađe na ulicu.

- Kad sam među klečavcima čula svećenika da govori kako je kod muslimana dobro to što su im žene zamotane, u meni se probudila velika ljutnja, ne mogu vjerovati što se događa. Žao mi je da je u to umiješana Crkva, što ih oni potiču i financiraju. Klečavci prijete velikim zlom. Ja jesam katolkinja, ali ovo vodi baš Crkva. Vraćaju nam, što, inkviziciju? - ističe Višnja.

Zagreb: Gospođa ispred Sabora dočekivala zastupnike nudeći im ogledalo da se pogledaju

Smatra da Hrvati premalo prosvjeduju i da često prešutimo što ne bi trebali.

- Mi smo najšutljivija i najbolesnija nacija. Davno, 70-tih i 80-tih Hrvatska je bila liberalnija i modernija nego što je danas. Ipak, manje više smo svi odgajani, barem je mene moja mama tako učila, dijete drago šutnja je zlato, ali bome nije. U ovo današnje vrijeme šutnja je sramota svih nas. Dokle god mogu ja ću prosvjedovat. Mislim da ako ne budem došla na jedan mislit će da sam umrla - zaključuje Višnja.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.