Obavijesti

News

Komentari 15

Visoka očekivanja: Gotovo 90 posto učenika želi završiti faks

Visoka očekivanja: Gotovo 90 posto učenika želi završiti faks
1

Više od 70 posto svih ispitanih učenika smatra da je vrlo vjerojatno da će biti zadovoljni svojim životom te da uopće nije vjerojatno da će živjeti u siromaštvu

VIDEO

Više od polovice učenika zagrebačkih osnovnih škola smatra da će imati uspješnu karijeru, siguran i stabilan posao. Njih 70 posto misli da uopće nije vjerojatno da će živjeti u siromaštvu.

Pokazao je to znanstveni projekt “Obrazovne aspiracije i očekivanja budućnosti učenika osnovnih škola”, a proveo ga je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji s Filozofskim fakultetom i 28 zagrebačkih osnovnih škola. Istraživanjem je obuhvaćeno 1050 učenika sedmog razreda i 1062 učenika četvrtog razreda. Pokazalo se da 92,8 posto učenika četvrtih i 86,7 posto učenika osmih razreda želi završiti fakultet. Roditeljska očekivanja jednako su visoka.

Više od 70 posto svih ispitanih učenika smatra da je vrlo vjerojatno da će biti zadovoljni svojim životom te da uopće nije vjerojatno da će živjeti u siromaštvu. Tek 3,1 posto učenika sedmih razreda smatra da nije vjerojatno da će dobro zarađivati. Nadalje, 72,3 posto učenika četvrtih razreda smatra da je budućnost Hrvatske u idućih 20 godina vrlo pozitivna. Sedmaši su ipak skeptični. Samo ih 38,9 posto misli da joj je budućnost vrlo pozitivna. A oni više vjeruju u Europu. Čak 64,8 posto ih misli da je budućnost Europe vrlo pozitivna, a u vrlo pozitivnu budućnost svijeta vjeruje 53,9 posto sedmaša. Ono što istraživanje smatra jednim od važnijih nalaza je to da negativna očekivanja o budućnosti Hrvatske prevladavaju kod 20 posto najuspješnijih učenika, te smatraju da će nalaz imati ozbiljne društvene implikacije.

Dok mladi u Hrvatskoj imaju izrazito visoke obrazovne aspiracije, neizvjesno je kad će reforma školstva uopće početi.

Nakon što je istisnula zadarsku rektoricu Dijanu Vican, ministrica Divjak postala je suvoditeljica povjerenstva s Vesnom Bedeković, a ključna figura povjerenstva je premijer Plenković. Divjak sad želi i novi tim za Ekspertnu radnu skupinu. Mogla bi poništiti natječaj za ERS, putem kojeg je uz niz nepravilnosti izabrana Jasminka Buljan Culej ili pak ostaviti neke članove uz uvjet da Buljan Culej ode. Odgovor ministrice nismo uspjeli dobiti.

- O načinu rada i izbora ERS-a razgovore će prvo voditi koalicijski partneri HDZ i HNS - poručili su iz Ministarstva i dodali kako nema govora o osobnim sukobima. Neven Budak, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva misli da najnovije promjene nisu dobre.

- To je posao koji zahtijeva puni angažman. Premijer i ministrica za to neće imati vremena, a i sumnjam da je premijer uopće pročitao strategiju obrazovanja. Nema šanse da kurikularna reforma krene druge godine - zaključio je Budak.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature