News

Komentari 3

Slučaj Severininog sina: Visoki kazneni sud potvrdio presudu Bandićevom suradniku Gzimu

Slučaj Severininog sina: Visoki kazneni sud potvrdio presudu Bandićevom suradniku Gzimu

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, ocijenio da je prvostupanjski sud dao jasne i valjane razloge o svim činjenicama odlučnima za ocjenu Redžepijeve kaznenopravne odgovornosti

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbu Uskoka i potvrdio oslobađajuću presudu Gzimu Redžepiju, koji je bio optužen za trgovanje utjecajem radi izmjene sudske odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju sina pjevačice Severine Vučković i srpskog poduzetnika Milana Popovića.

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, ocijenio da je prvostupanjski sud dao jasne i valjane razloge o svim činjenicama odlučnima za ocjenu Redžepijeve kaznenopravne odgovornosti, prihvativši zaključak Županijskog suda kako nije dokazano da je Redžepi počinio kazneno djelo za koje ga se teretilo.

Kao odlučne činjenice naveo je Redžepijeve kontakte sa vještakom Vladimirom Grošićem u kolovozu 2020., navodeći kako nije dokazano da je, koristeći službeni te društveni položaj i utjecaj, posredovao kod vještačenja.

Ustvrdio je kako je prvostupanjski sud upravo na te činjenice vjerodostojnima cijenio iskaze svjedoka ograničivši se na analizu i ocjenu dijelova iskaza koji se odnose na odlučne činjenice, a da pritom, protivno žalbenim navodima, nije utvrdio postojanje njihova proturječja.

VKS se osvrnuo i na dio Uskokove žalbe da prvostupanjski sud prilikom ocjene dokaza nije ocjenjivao dio Grošićevog iskaza da je sastanak inicirao tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji mu je trebao i nazočiti, što je potvrdila i svjedokinja te da je Grad Zagreb vlasnik bolnice u kojoj je zaposlen svjedok.

Potvrdio je i prvostupanjsku odluku po kojoj, na temelju Grošićevog iskaza koji su potvrdili svjedoci, Redžepi nije utjecao na Grošića te nije tražio, spominjao vještačenje ili nešto slično, niti se nešto nudilo vezano za vještačenje.

Prvostupanjski sud ispravno bez analize Redžepijevog odnosa s Bandićem

Stoga, dodaju, prvostupanjski sud ispravno nije posebno analizirao Redžepijev odnos s Bandićem. I to vezano za činjenicu da je bio jedan od zastupnika Gradske skupštine i do 2017. zamjenik pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo. što bi predstavljalo društveni i službeni položaj koji ima utjecaj na poslovanje Psihijatrijske bolnice "Sveti Ivan", a koje okolnosti kao odlučne Uskok apostrofira u žalbi.

Uskok je krajem 2021. naveo kako je Redžepi optužen da je 2020. trgovao utjecajem koristeći autoritet zastupnika Gradske skupštine i bivšeg zamjenika pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Bandića.

Teretilo ga se da je pokušao utjecati na ishod vještačenja u sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju maloljetnog sina Severine Vučković i Milana Popovića.

Redžepi je bio optužen da je, nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja radi odlučivanja s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, tijekom provođenja vještačenja inicirao sastanak s jednim od vještaka.

 

Najčitaniji članci