News

Komentari 2

Visoki povjerenik Scmidt: Odluke parlamenta RS ugrožavaju Daytonski sporazum

Visoki povjerenik Scmidt: Odluke parlamenta RS ugrožavaju Daytonski sporazum

Schmidtu su na raspolaganju široke ovlasti dane predstavnicima 1997. godine, koje uključuju mogućnost nametanja odluka i zakona te smjenu izabranih dužnosnika BiH za koje procijeni da su prijetnja Daytonu

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u ponedjeljak je oštro osudio odluku parlamenta Republike Srpske da podupre planove za izdvajanje tog entiteta iz državnog ustavnopravnog poretka te je upozorio kako svi u BiH imaju obvezu pridržavati se odredbi Daytonskog sporazuma koje su ovime prekršene.

"Oštro osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. prosinca. Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir", stoji u Schmidtovoj izjavi dostavljenoj medijima. Izjava je uslijedila nakon što je parlament RS glasovima vladajuće većine, okupljene oko Milorada Dodika, izglasao zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani i sigurnosti, poreznoj politici te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Tada su također usvojene odluke po kojima bi vlada RS trebala u razdoblju od šest mjeseci pripremiti prijedloge zakona kojima bi se sve ove ovlasti prenijele na razinu entiteta.

Schmidt je ocijenio kako sve to predstavlja radikalne političke aktivnosti, a uz retoriku koja im je prethodila predstavljaju izravnu prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

"Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke", poručio je njemački diplomat dodajući kako je osobno tome spreman doprinijeti na odlučan i odgovoran način.

Schmidtu su na raspolaganje široke ovlasti dane visokim predstavnicima još 1997. godine, koje uključuju mogućnost nametanja odluka i zakona te smjenu izabranih dužnosnika u BiH za koje procijeni da predstavljaju prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma.

Od stupanja na dužnost u kolovozu Schmidt je opetovano isticao kako su te ovlasti za sada u ladici, no da će u slučaju potrebe znati kako ih koristiti.

Najčitaniji članci