Obavijesti

News

Komentari 1

Visoki trgovački sud potvrdio ništetnost valutne klauzule

Visoki trgovački sud potvrdio ništetnost valutne klauzule
1

Visoki trgovački sud odbilo je žalbe banaka kao neosnovane i potvrdilo presudu Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača...

VIDEO

Visoki trgovački sud odbio je žalbe tuženih banaka kao neosnovane i potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. godine.

Presuda na 70-ak stranica objavljena je u srijedu na internetskoj stranici Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske koji je odbio žalbe banaka na presudu Trgovačkog suda u Zagrebu. Taj je sud u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" koji je zbog kredita u "švicarcima" tužio osam banaka - Zagrebačku, Privrednu, Erste i Steiermärkische banku, Raiffeisenbank Austria, Addiko banku (ranije Hypo Alpe-Adria-Bank), OTP banku Hrvatske, Splitsku (ranije Societe General- Splitska banka) i Sberbanku (ranije Volksbank).

Valutna klauzula je ništetna: Odštete idu do 15 mlrd. kuna
Valutna klauzula je ništetna: Odštete idu do 15 mlrd. kuna

Visoki trgovački sud odbilo je žalbe banaka kao neosnovane i potvrdilo presudu Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, odnosno korisnika kredita time što su zaključujući ugovore o kreditima koristile "ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima" tako što su ugovorile švicarski franak kao valutu uz koju je vezana glavnica, a da prije zaključenja ugovora "nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti."To je "imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana", stoji u sudskoj odluci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U odluci se navodi da su tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača, a od 7. kolovoza 2007. do 31. prosinca 2008. protivno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o obveznim odnosima.

Odluku Visokog trgovačkog suda donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jagode Crnokrak, sutkinje izvjestiteljice Marine Veljak i članice vijeća Branke Šabarić Zovko.

Sudsko vijeće je preinačilo dio presuda Trgovačkog suda u Zagrebu od 4. srpnja 2013. i presudilo da "svaka stranka snosi svoje troškove".

U odluci se za svaku banku navodi razdoblje u kojemu je ugovarala takve kredite suprotno spomenutim zakonima, a radi se o godinama od 2004. do kraja 2008.

Zastupnici stranaka Snaga Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te odvjetnica Nicole Kwiatkowski u srijedu su na konferenciji za novinare u Saboru u povodu pete obljetnice presude kojom je valutna klauzula švicarski franak proglašena nepoštenom i ništetnom ustvrdili da će dužnici biti obeštećeni s ukupno 10 milijardi kuna.

Podsjetili su da je sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. godine presudio da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina