News

Komentari 139

'Vjera mu nije bila ni u primisli, u zatvoru su mu isprali mozak'

'Vjera mu nije bila ni u primisli, u zatvoru su mu isprali mozak'

Potresena obitelj Anisa Amrija, glavnog osumnjičenog za napad u Berlinu, uvjerava sve da nema veze s džihadistima, koji su preuzeli odgovornost za krvavi pokolj

U Queslatiji, rodnom selu Anisa Amrija, glavnog osumnjičenika za napad u Berlinu, vlada potpuna ludnica. Stotine novinara sjatile su se pred njegovom obiteljskom kućom. Potresena obitelj uvjerava ih da nema veze s džihadistima, koji su preuzeli odgovornost za krvavi pokolj na božićnom sajmu.

Braća, sestre i majka Nour i dalje ne znaju kako je Anis od maloljetnog delikventa postao opasni terorist kojeg se sumnjiči za smrt 12 nedužnih ljudi.

- Živjeli smo u bijedi i siromaštvu. Anis je završio osnovnu školu, bio je poput svih ostalih svojih vršnjaka. Međutim, problemi su počeli kada se zbog siromaštva morao ispisati iz srednje škole. Povremeno je radio na farmi, a novac je počeo trošiti na alkohol i hašiš. Ubrzo je počeo pljačkati pa je nekoliko puta završio u zatvoru - rekao je otac Mustafa koji prekretnicu u Anisovom životu vidi u odlasku u Italiju.

 

Otac vjeruje da se Anis priključio džihadistima dok je bio u zatvoru u Italiji.

- Otišao je u Italiju u ožujku 2011. godine. 'Pola' Tunisa se tada iselilo. Ono što ja znam da je zbog pljačke i pokušaja paleža završio u zatvoru. Iza rešetaka je proveo pune četiri godine i tamo se susreo s radikalnim islamistima. U zatvoru su mu isprali mozak - kazao je Mustafa potvrdivši da je Anis iskoristio rat u Siriji kako bi se s ostalim izbjeglicama dokopao Njemačke.

Nije mu jasno kako je Anis postao terorist jer, kako je rekao novinarima, nakon odlaska iz Tunisa prekinuli su svaki kontakt.

Prije je obožavao nogomet, stalno je mijenjao djevojke, a vjera mu nije bila ni u primisli. Izgubili smo kontakt kad je otišao u Njemačku. Zvao je braću i sestre, ali mene nije. Novac također nije slao, tek je jednom preko tuniškog prijatelja poslao mobitel i čokoladu - kazao je Mustafa.

Braća i sestre u šoku su nakon što su čuli da je Anis osumnjičen za teroristički napad. Kazali su kako im se Anis žalio da ne može naći stan u Njemačkoj pa da zbog toga spava posvuda, ali dodaju da je u posljednja dva razgovora djelovao normalno.

Ograđuju se od Anisova čina.

- Nemojte njegova djela pripisivati nama. Ova obitelj nikada nije imala kontakta s ISIL-om, mi smo također žrtve! - rekao je brat Walid.

- Kad sam ugledao sliku svog brata u medijima, nisam mogao vjerovati. Bio sam u šoku. Ako je kriv, onda zaslužuje svaku kaznu. Naša obitelj se ograđuje od terorizma i terorista, nemamo ništa s njima - kazao je brat Abdelkader, a prenosi Daily Mail.

- Još uvijek ne vjerujem da je moj brat u stanju učiniti takvo što. Nije nikada rekao ništa zbog čega bismo mislili da se moramo brinuti. Čuli smo se preko Facebooka i uvijek je djelovao vedro i nasmijano - kazala je sestra Najoua.

Policija pronašla otiske Amrija u kamionu kojim je izvršen napad 

Otisci prstiju Anisa Amrija, Tunižanina osumnjičenog za napad na Božićni sajam u Berlinu, pronađeni su na vratima kamiona koji je u ponedjeljak usmrtio 12 osoba, objavili su u četvrtak njemački mediji.

Otisci osumnjičenog pronađeni su na vratima vozača kamiona registriranog u Poljskoj, objavile su novine Sueddeutsche Zeitung. Berliner Zeitung izvještava kako su tragovi otisaka pronađeni i na volanu vozila. Mediji nisu imenovali izvore tih informacija, a policija je odbila dati svoj komentar, piše Reuters. 

Policija je započela potragu za Amrijem nakon što su pronašli njegove osobne dokumente ispod sjedala u kamionu, a televizija rbb izvještava kako je on u bijegu od mjesta zločina izgubio i svoj novčanik i mobitel.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj najkrvaviji napad na njemačkom tlu od 1980. godine. Napad je izazvao zabrinutost europskih država uoči Božića zbog čega je pojačana sigurnost na kontinentu. 

"Diljem države se provode potrage i istrage", otkrio je za AFP glasnogovornik njemačkog antiterorističkog odjela tužiteljstva. 

Televizijska mreža WDR ranije je potvrdila kako je izvršen pretres u jednom stanu u Dortmundu, dodajući kako je policija uhitila četvero osoba. Prema izvještajima televizije N-TV, četvero uhićenih bili su povezani s osumnjičenim Anisom Amrijem. 

Glasnogovornik glavnog njemačkog tužiteljstva odbacio je te medijske izvještaje, dodavši da ne želi otkrivati više informacija kako ne bi ugrozio istragu, prenosi Reuters. 

Amri je u Njemačku došao u srpnju 2015. godine iz Italije iz koje je stigao kao izbjeglica iz Tunisa 2011., i u kojoj je proveo vrijeme u zatvoru zbog kriminalnih aktivnosti.

Njegova ga je majka pozvala da se preda njemačkim vlastima, prenosi dpa.

"Ako moj sin stoji iza napada, ja ga se odričem", rekla je Nour al-Huda, Amrijeva majka, u razgovoru za tuniške novine al-Chourouk.

"Razgovarala sam s njim prije nekoliko dana. Poslao mi je poklone i novac", istaknula je al-Huda, dodavši kako se njezin 24-godišnji sin htio vratiti u Tunis kako bi riješio svoj pravni status u domovini oko ranijih optužbi o krađi kamiona. 

Najčitaniji članci