News

Komentari 91

Vjeroučitelj sam htio u drugu školu? 'Želio je nove izazove'

Vjeroučitelj sam htio u drugu školu? 'Želio je nove izazove'

'Rekao je da nema potrebu ostajati u školi u kojoj je dao svoj maksimum. Ni u jednom trenutku nisam stekla dojam da će to stvoriti alarmantnu situaciju u Hrvatskoj', poručili su iz Ureda Riječke nadbiskupije

U petak su mediji brujali o prosvjedu učenika Prve sušačke gimnazije u Rijeci koji nisu htjeli na nastavu jer kako kažu 'ne daju svog vjeroučitelja Marina u drugu školu'.

Danas se o premještaju vjeroučitelja Marina Miletića u drugu riječku srednju školu za Novi list oglasila dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.

POGLEDAJTE VIDEO

Više puta je naglasila da se o njegovom premještaju odlučilo isključivo na temelju prethodnog zajedničkog razgovora i dogovora.

- U niti jednoj fazi donošenja ove odluke vjeroučitelj Miletić nije bio izostavljen ili se nije uvažilo njegovo mišljenje. Naprotiv, u posljednjem razgovoru sa mnom kao predstojnicom Ureda vjeroučitelj Miletić izrazio je čvrsti stav da bi promjena radnog mjesta za njega bila ujedno prilika za neke nove vjeroučiteljske izazove i pothvate s mladima s kojima do sada nije imao priliku raditi te da više nema potrebu ostajanja u školi u kojoj je dao svoj maksimum. Ni u jednom trenutku nisam stekla dojam da će to stvoriti alarmantnu situaciju u Hrvatskoj koja je sada prisutna u javnosti - izjavila je za Novi list Rukavina Kovačević.

- Osobno sam ga podržala u odluci jer u promjeni radnog mjesta ne vidim nikakav problem, ali ga Riječka nadbiskupija i Katehetski ured sigurno nije potencirao. I sama sam dok sam radila u školi kao vjeroučiteljica bila nekoliko puta premještena u različite škole, što mi je samo koristilo da obogatim svoje radno iskustvo. Žalosti me činjenica da se tolika medijska pažnja podigla oko premještaja jednog vjeroučitelja unatoč činjenici da je tijekom ove školske godine Katehetski ured donio odluku o još četiri premještaja vjeroučitelja uz prethodni razgovor i dogovor te jednu odluku o opozivu kanonskog mandata.

Kao predstojnica Katehetskog ureda koja se brine za ukupno 120 vjeroučitelja na području Riječke nadbiskupije, pa tako i za kolegu Miletića, uvijek sam se držala i uvijek ću se držati jednog pravila: svaki je vjeroučitelj, dakle ponavljam svaki vjeroučitelj, vrijedan pažnje i poštovanja neovisno o tome je li ga Hrvatska javno prepoznala ili nije - izjavila je za Novi list Rukavina Kovačević.

Najčitaniji članci