News

Komentari 603

Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedili kraj Srbina, Roma ili geja. Ravnateljica zgrožena

Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedili kraj Srbina, Roma ili geja. Ravnateljica zgrožena

Istina je i zgroženi smo. Morate samo shvatiti da nijedan ravnatelj nema pravo izabrati vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu, već to radi nadbiskupija - rekla nam je Sandra Krpan, ravnateljica škole...

Vjeroučiteljica u Osnovnoj školi kraj Rijeke podijelila je učenicima neprimjereni listić. Uskoro je listić počeo kolati društvenim mrežama, a nazvali smo i ravnateljicu škole za komentar.

- Istina je i zgroženi smo. Morate samo shvatiti da nijedan ravnatelj nema pravo izabrati vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu, već to radi nadbiskupija - rekla nam je Sandra Krpan, ravnateljica škole. 

Ovaj listić je bio namijenjen učenicima osmog razreda osnovne škole. Na fotografiji se vidi da je vjeroučiteljica dala učenicima na izbor da biraju hoće li sjediti u vlaku kraj homoseksualca, srpskog vojnik iz Bosne, Roma koji je tek izašao iz zatvora i drugih. 

- Apsolutno kao Škola zalažemo se za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike i neizmjerno na je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima. O svemu navedenom obavijestiti ćemo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Riječku nadbiskupiju; zatražiti stručno-pedagoški nadzor te postupiti sukladno pravilnicima i Zakonu nakon utvrđenog potpunog činjeničnog stanja - poslali su nam u prioćenju iz škole.  

- Odmah nakon saznjana sam kontaktirala vjeroučiteljicu te zatražila listić, a u razgovor je uključena i stručna suradnica Škole, jer sadržaje ocjenjuju neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima - dodala je ravnateljica.

Kako prenosi Telegram, valja upozoriti i da se radi o školskoj vježbi o prevenciji predrasuda, limitima tolerancije te stereotipizaciji različitih manjina.

- Cilj vježbe je osporiti učeničke stereotipe i predrasude o drugim ljudima i manjinama te o slikama i asocijacijama koje tekst otvara - stoji u opisu vježbe na stranici EU projekta PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja.

 

 

Najčitaniji članci