Obavijesti

News

Komentari 1

Vjerovnici prihvatili novi plan restrukturiranja Sokol Marića

Vjerovnici prihvatili novi plan restrukturiranja Sokol Marića
1

Prihvaćenim izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marića bankama kao najvećoj grupi vjerovnika s oko 138 milijuna kuna potraživanja otpisuje se 42 posto njihovih tražbina

VIDEO

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se utvrđuje da su vjerovnici Sokol Marića d.o.o u predstečajnom postupku prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja te tvrtke od koje potražuju 178,5 milijuna kuna.

Prihvaćenim izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marića bankama kao najvećoj grupi vjerovnika s oko 138 milijuna kuna potraživanja otpisuje se 42 posto njihovih tražbina u ukupnom iznosu od oko 58 milijuna kuna te će im se preostali iznosa duga od 80,1 milijun kuna isplatiti 'kroz nove instrumente stečene nagodbom Sokol Marića i vjerovnika Agrokora' sklopljene u srpnju prošle godine.

Vjerovnici Sokol Marića imaju čak 190 milijuna kuna tražbina
Vjerovnici Sokol Marića imaju čak 190 milijuna kuna tražbina

Prema planu, Addiko banci, koja potražuje oko 40,4 milijuna kuna, smanjuje se tražbina za 17 milijuna kuna, a Raiffeisen banci kao najvećem vjerovniku predloženo je smanjenje 20,5 milijuna kuna od ukupne tražbine od 48,9 milijuna kuna. U istim omjerima i otpisu potraživanja predložena je i isplata drugih banaka koje, osim već navedenih, potražuju ukupno oko 49 milijuna kuna.

Novi plan dostavljen je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu krajem studenoga prošle godine pozvao zastupnike Sokol Marića da dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine sukladno pravomoćnom rješenju. Kako se navodilo u zaključku, zastupnici Sokol Marića su krajem srpnja prošle godine dostavili izmijenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

Vjerovnici Sokol Marića o planu restrukturiranja 21. veljače
Vjerovnici Sokol Marića o planu restrukturiranja 21. veljače

U sada prihvaćenom planu restrukturiranja prihvaćeno je više od 180 tražbina vjerovnika, a osporena je 31 tražbina u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna među kojima je najveće potraživanje Ministarstva financija – Porezne uprave od 4,9 milijuna kuna.

Prema prvom planu restrukturiranja utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od 13. listopada pretprošle godine, prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom da još nije bio pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu bili definitivni postoci umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Tvrtka Sokol Marić sudu mora dostaviti plan restrukturiranja
Tvrtka Sokol Marić sudu mora dostaviti  plan restrukturiranja

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja stajalo je i da je 'dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto'.

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke tvrtka ostaje izložena po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama te da postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Sokol Marić, osnovan je 1991. u Zagrebu, a ta je tvrtka najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj koje zapošljava oko 2000 radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca