Obavijesti

News

Komentari 2

"Na izazove ćemo odgovoriti nakon uvida u situaciju..."

"Na izazove ćemo odgovoriti nakon uvida u situaciju..."
1

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici najavili su danas održavanje prosvjeda "Pet do 12" pa će nakratko obustaviti rad kako bi Vladi poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu kako u državnom proračunu nije predviđeno izdvajanje kojim bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, kao ni iznos od dva posto na koji se Vlada obvezala, ali da su to izazovi na koje će se odgovoriti nakon detaljnog uvida u situaciju.

"Državne financije su u dobrom stanju, ali postoje određeni izazovi. Lani su to bili jedni, a ove godine imamo novi izazov koji nije bio planiran u proračunu kao što ni kod dobrog dijela ministarstava nije planiran iznos od dva posto za koji smo se obvezali da ćemo osigurati. Više će se znati idućih dana", kazao je Marić upitan koliko državni proračun može podnijeti zahtjeve medicinskih, ali i prosvjetnih radnika.

Ministar nije rekao koliko bi se trebalo izdvojiti novca iz proračuna kako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika. Kazao je kako su neke kalkulacije rađene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), pa je o tom najbolje njih pitati. Ustvrdio je da je zdravstveni sustav u djelokrugu HZZO-a. 

"Mi smo platili što smo platili svih ovih godina, i 2017. i 2018. dodatne transfere HZZO-u, a od ove godine i dodatni jedan postotni bod zdravstvenog doprinosa", rekao je.

Na pitanje radi li se o dvije milijarde kuna ili o 900 milijuna, koji bi se trebali izdvojiti iz proračuna, nije odgovorio.

"O konkretnim brojkama ne bih govorio. Nisam vidio sve te kalkulacije da bih mogao decidirano govoriti. HZZO već od 2015. nije dio riznice. Mi imamo uvid u plaće i ukupne izdatke, ali stvari koje se tiču dodataka na razne uvjete, kolektivne i granske ugovore pokušavamo sagledati, ali nemamo detaljan uvid", zaključio je.

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici najavili su danas održavanje prosvjeda "Pet do 12" pa će nakratko obustaviti rad kako bi Vladi poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.  Zdravstveni sindikati ističu  kako nije riječ o obustavi rada niti štrajku već o akciji kojom će zaposleni svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu.

"Vjerujem da će dogovori oko većih plaća biti uskoro..."

Vjerujem da će u narednim danima doći do nekih dogovora i kompromisa oko zahtjeva prosvjetara i medicinskog osoblja za povećanjem plaća, ustvrdio je u srijedu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Za današnje prosvjedne akcije "Pet do 12" u KBC-ima Zagreb i Split te Općoj bolnici Dubrovnik kao i prosvjed učitelja na Trgu sv. Marka, Butković je rekao da razumije njihove zahtjeve za većim plaćama.

"Svatko tko živi u Hrvatskoj razumije što ti ljudi rade, razumijem i ja. S druge strane, treba razumjeti da postoje državne financije, obveze, o čemu najviše govori ministar financija Zdravko Marić", pojašnjavao je.

Vjeruje, kaže, kako će u narednim danima doći do nekih dogovora i kompromisa oko tih zahtjeva.

Na pitanje bi li ti zahtjevi trebali biti na listi prioriteta ove Vlade, Butković je uzvratio da je "sve na listi prioriteta".

"Postoje pregovori, no ne mogu vam govoriti o detaljima kada ih ne znam. Očekujemo da će u narednim danima doći do pomaka", ustvrdio je Butković. 

Na pitanje kako napreduju pregovori s vozačima, Butković je odgovorio kako on u njima ne sudjeluje. 

"Ni Vlada niti ministarstvo mora nisu poslodavci vozačima u privatnim tvrtkama. S njima sam riješio da ćemo ići u izmjene zakona vezane za statuse vozača. U tom dijelu mislim da je to korektan i dobar prijedlog i to ćemo napraviti", kazao je.