News

Komentari 29

Vještaci ostali pri nalazu: Većina analiziranih potpisa gotovo sigurno pripada upravo Sauchi

Vještaci ostali pri nalazu: Većina analiziranih potpisa gotovo sigurno pripada upravo Sauchi

Bivši predstojnik Ureda premijera Tomislav Saucha zatražio je prekid rasprave zbog problema s leđima. Nosi poseban pojas, a na ročište je ponio i jastučić jer ne može sjediti

Oprostite bi li mogli privesti kraju raspravu za danas, trebao bih negdje leći, zamolio je sutkinju Sanju Mazalin Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića.
Sauchu i nekadašnju tajnicu u Vladi Sandru Zeljko USKOK u aferi dnevnice tereti da su preko krivotvorenih putnih naloga iz proračuna u razdoblju od 2013. do 2016. izvukli oko milijun kuna. Zeljko je optužena da je krivotvorila 125 putnih naloga, podizala novac te ga dijelila sa Sauchom.
U nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu svjedoci, vještaci za grafologiju Centra za kriminalistička vještačenje Ivan Vučetić, Andrea Ledić, Damir Marić i Natalia Milanja Hribar kazali su da ostaju pri svim pisanim nalazima i mišljenjima, a bilo ih je ukupno 17.
Završno i konačno mišljenje dali su 16. ožujka 2017. godine. Na sudu su pojasnili kako su radili vještačenje.
- Svaki je vještak pregledavao sve potpise, sporne i nesporne te pisao natuknice. Potom je svaki od nas dao svoje mišljenje, kad smo se suglasili napisali smo nalaz. Prvo se analizira sporni materijal, zatim nesporni, a onda se radi usporedbe podudarnosti i razlika - objasnila je Milanja Hribar. Što se tiče samih stupnjeva vjerojatnosti koje vještaci koriste objasnili sud a je riječ o skali od devet stupnjeva od decidiranog da do decidiranog ne te još sedam stupnjeva između.
Na pitanje Sauchina branitelja Darka Maržića napomenuli su i da je bilo sasvim dovoljno materijala za analizu te da su Sauchine potpise vještačili isključivo s originalnih dokumenata iako su im bile dostupne i indigo kopije.
- Nismo dali decidirano mišljenje o skriptoru (autoru) analiziranih parafa zbog ograničavajućih okolnosti samog potpisa, koji je bio u jednostavnom (parafnom) obliku. Takva je i europska praksa - pojasnili su. 
Za većinu analiziranih potpisa Tomislava Sauche, koji su bili sporni, utvrdili su da im je vrlo vjerojatno, gotovo sigurno autor bivši predstojnik. Za njih oko 90 utvrdili su da su vrlo vjerojatno Sauchini dok su četiri računa izdvojili te za njih dali bitno niže mišljenje o vjerojatnosti, odnosno ustvrdili su da dolazi u obzir da je on autor.
- Ako bi se i utvrdilo da se radi o krivotvorenom potpisu imitacijom, zbog jednostavnosti parafnog potpisa ne bi bilo moguće utvrditi krivotvoritelja - napomenuli su vještaci. 
Saucha, koji zbog problema s kralježnicom nosi poseban pojas za leđa te na sud dolazi s jastučićem, zamolio je da se rasprava prekine jer želi biti prisutan tijekom ispitivanja vještaka. Sudu je, doznajemo, predao i medicinsku dokumentaciju o svojim tegobama.

Najčitaniji članci