Obavijesti

News

Komentari 15

Vještak: Mobiteli vatrogasaca su bili u funkciji i nakon požara

Vještak: Mobiteli vatrogasaca su bili u funkciji i nakon požara
1

Sudeći po pozivima i komunikaciji vještak pretpostavlja da je tragedija mogla biti između 15 i 15.40 sati. No, poziva i uspostavljenih komunikacija bilo je i kasnije

VIDEO

Većina, usudio bih se reći čak deset mobitela stradalih vatrogasaca na Kornatu bila je ispravna i u funkciji i nakon požara, rekao je sudski vještak za telekomunikacije, Vinton Afrić na suđenju Draženu Slavici u četvrtak. 

Sudeći po pozivima i komunikaciji vještak pretpostavlja da je tragedija mogla biti između 15 i 15.40 sati. No, poziva i uspostavljenih komunikacija bilo je i kasnije, čak i u 18.10 sati. 

- To međutim ne znači da je vlasnik mobitela, stradali vatrogasac, tada razgovarao. Mogao je to biti bilo tko - rekao je Afrić. 

Sudeći po pozivima i komunikaciji vještak pretpostavlja da je tragedija mogla biti između 15 i 15.40 sati. No, poziva i uspostavljenih komunikacija bilo je i kasnije, čak i u 18.10 sati, na mobitel pokojnoga Marka Stančića. Trajao je 1,44 minute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Netko se javio na taj broj, međutim to ne znači da je vlasnik mobitela, stradali vatrogasac, tada razgovarao. Mogao je to biti bilo tko - rekao je Afrić. 

Optuženi Dražen Slavica prigovorio je kako vještački nalaz nije potpun te upitao zašto u spisu nema ispisa poziva između VOC-a Šibenik i VOS-a Divulje koji su se odvijali preko policijskoga "specijala". Vještak Afrić mu je odgovorio da tijekom istrage nitko od njega nije tražio da vještači i te razgovore.

- Ako još uvijek postoje ispisi, ja ih mogu naknadno vještačiti, odgovorio je Afrić. 

Prigovora su imale i obitelji stradalih vatrogasaca. Zanima ih zašto nije navedeno kome pripada neobični broj s kojega je pokojni Dino Klarić dobio sms u 14.50 sati i čiji je broj potom birao čak dvadesetak puta do 15.41 sati. Obitelji smatraju da je riječ o policijskom i vojnom broju, koji se namjerno prikrivaju. Zato je predsjednik Sudskoga vijeća Boris Babić dao još posla vještaku Afriću. Vještačit će prijepise svih telefonskih razgovora između 11.50 i 18.30 sati, te ispise razgovora između VOC-a Šibenik i VOS-a Divulje. Osim toga treba utvrditi i čiji su brojevi, za koje obitelji vjeruju da pripadaju vojsci, odnosno, policiji.

- Naša je primjedba od početka suđenja da je Branko Ivić loše odradio istragu i birao ono što mu odgovara. Očito je od nekoga imao zapovijed da vojsku i policiju ne dira. Sada se došlo do toga da nedostaje brojeva i razgovora. Mi smo danas po prvi puta sa suda izišli zadovoljni i vještačenjem poštenoga vještaka i odlukom suda da napokon utvrdi sve telefonske brojeve. Sada će se otkriti tko je s kime razgovarao između 11,30 i 18,30 sati, rekao je novinarima otac poginuloga vatrogasaca Igor Marinović. 

Za dva tjedna Marinović i ostali članovi obitelji moći će pitati vještaka Miljenka Čopa o helikopteru ili više njih s kojih je skinuta, a potom nestala, crna kutija te je li neka od letjelica vatrogasce zalila gorivom. Svjedočit će i dr. Sanja Ercegović, vještakinja sa zagrebačkoga Tekstilno-tehnološkog fakulteta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović